Karlovarský kraj prověří technický stav Císařských lázní

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
17.10.2017 14:20
Karlovy Vary



Karlovy Vary - Karlovarský kraj nechá prověřit technický stav Císařských lázní v Karlových Varech před plánovanou rekonstrukcí. Zároveň jedná o budoucím využití národní kulturní památky. Snahy o vestavění koncertního sálu pro symfoniky památkáři odmítají, řekla dnes novinářům hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

"Technické posouzení je důležité, abychom zjistili, jaký je vůbec technický stav objektu. To posouzení se nedělalo už několik let. Mezitím se dělaly opravy střechy z programu záchrany architektonického dědictví. Přesto je dobré, abychom zjistili, jestli tam není nějaký problém, na který bychom mohli narazit," uvedla Vildumetzová.

Posouzení stavu honosné, ale velmi zanedbané budovy z konce 19. století by mělo stát do 200.000 korun a mělo by být hotové do konce roku.

Podle hejtmanky zatím z jednání s památkáři vzešel jasný požadavek na zachování obvodových zdí v původním stavu, což by záměr na vestavbu koncertního sálu narušil. Památkáři podle ní také upřednostňují, aby budova i v budoucnu sloužila alespoň zčásti lázeňským účelům.

Právě nalezení vhodného využití je pro kraj, který je vlastníkem budovy, zásadní otázkou. Zároveň se snaží zvýšit slíbený příspěvek od státu. Ten je zatím 100 milionů korun, ale kraj by jej chtěl zvednout na 250 milionů korun. V návrhu státního rozpočtu taková částka zatím není, ale podle Vildumetzové je možné ji doplnit ještě při schvalování sněmovnou, už v novém složení.

Stále platí dohoda, že na rekonstrukci dá kraj 200 milionů a město Karlovy Vary 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články