Spor o pohledávce za opravu kladenského divadla dál řeší soud

Vložil
ČTK
16.10.2017 13:50
Kladno

Kladno - Spor o devítimilionovou pohledávku za nedokončenou opravu kladenského divadla dál řeší soud. První rozhodnutí město očekává v první polovině příštího roku. Vzhledem k tomu, že insolvenční správce pohledávku za firmou, která je v insolvenci, popřel, jde o spor o určení pravosti pohledávky, řekla ČTK mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Firma, po níž město peníze požaduje, nedodržovala při opravě termíny, proto jí Kladno v roce 2014 vypovědělo smlouvu a vybralo jinou společnost.

Insolvenční správce pohledávku zcela popřel, protože podle něj nebyl dlužník v prodlení, neboť překážky, které nastaly v průběhu opravy, nemohl zhotovitel předvídat, odvrátit či překonat. Podle mluvčí radnice insolvenční správce dále namítl, že sjednaná výše smluvní pokuty je v rozporu s dobrými mravy a nepřiměřeně vysoká. Už letos na jaře kladenští zastupitelé rozhodli, že původně požadovaná částka 69 milionů korun je nepřiměřená, proto ji sníží na devět milionů korun. Podle některých opozičních zastupitelů tak ale město přišlo o desítky milionů korun na vícenákladech.

Podle smlouvy mezi Kladnem a společností CGM, která opravu divadla nedokončila a skočila v insolvenci, má město nárok kvůli zpoždění na částku 69 milionů korun. Pokutu město počítalo z doby prodlení, očekávalo se, že v nejhorším případě půjde maximálně o týdny. Protože firma zkrachovala, musela radnice vybrat novou, která práce dokončila, kvůli zákonným lhůtám to ale trvalo měsíce. Tím se pokuta dostala na výši, kterou by soud teoreticky mohl označit za nepřiměřenou. Společnost smlouvu s podmínkami pokuty podepsala, podobu smlouvy včetně pokuty schválil i poskytovatel evropské dotace ROP Střední Čechy.

Divadlo bylo po pěti letech znovu oficiálně otevřeno na jaře roku 2016. Rekonstrukce stála zhruba 160 milionů korun, z nich většinu pokryla evropská dotace. Dalších 15 milionů stálo vybavení. Soudní řízení o určení pravosti a výši pohledávky je nadále vedeno u Krajského soudu v Hradci Králové.
0 komentářů
přidat komentář

Související články