Zedníci opravují části fasády zámku v centru Zlína

Vložil
ČTK
11.10.2017 16:50
Zlín

Pavel Míček Architects

Zlín - Zedníci opravují části západní a východní fasády zlínského zámku. Místy nevzhledná fasáda a římsy s prasklinami a chybějící omítkou tak dostávají lepší podobu, alespoň v těch nejhorších místech, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Na celkovou rekonstrukci objekt čeká. Radnice by na to chtěla využít dotace. "Čekáme na vypsání případného vhodného dotačního titulu z Evropské unie," uvedl Dvořák. Město coby majitel objektu každoročně opravuje alespoň nejproblematičtější místa.

Nyní se počítá především s vysprávkou zimní zahrady, kudy se vchází do kavárny. "Také s pracemi v podloubí, kde se nachází vstup do nádvoří zlínského zámku," uvedl vedoucí odboru vnitřní správy magistrátu Jiří Jelínek. Opravy budou stát asi půl milionu korun.

Zámek je nejstarší dochovanou stavbou ve Zlíně, ve středověku na jeho místě stála malá gotická tvrz. Před čtyřmi lety se ze zámku vystěhovala krajská galerie a Muzeum jihovýchodní Moravy, přesídlily do nového Baťova institutu v areálu bývalých baťovských závodů. Památka byla poté zavřená, radnice hledala její využití. Pronajala ji obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, která navrhla studii revitalizace zámku, vytvořil ji architekt Pavel Míček. Radnice ji však odmítla, nesouhlasili s ní ani památkáři.

Společnost Zlínský zámek pořádá v objektu řadu akcí, využívají jej i pořadatelé dalších událostí. Zámek je například jedním z míst, kde se konají doprovodné akce zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. V objektu je také umístěná interaktivní výstava Orbis Pictus Play Zlín se zvukovými, světelnými i pohybovými instalacemi podle konceptu zlínského rodáka Petra Nikla. V zámku funguje i Galerie Václava Chada, lidem je k dispozici kavárna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články