Poutní kostely v Hejnicích a Horní Polici národními památkami

Vložil
ČTK
21.09.2017 18:00
Děčín



Liberec  - Poutní kostely v Hejnicích na Liberecku a Horní Polici na Českolipsku budou novými národními kulturními památkami. Obě barokní památky tak získají nejvyšší ochranu. V Libereckém kraji se tím počet památek s tímto statusem rozroste na 16. Liberecký kraj původně navrhoval tři památky, ještě poutní kostel v Bozkově na Semilsku, ten ale ministerstvo kultury nevybralo. ČTK o tom dnes informovala radní pro památkovou péči v Libereckém kraji Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).


V současné době má Liberecký kraj 14 národních kulturních památek. Kromě osmi hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav, je mezi nimi také Dlaskův statek v Dolánkách, horský hotel a vysílač Ještěd, brusírna sklárny v Harrachově se strojním vybavením, Janatův mlýn v Buřanech, hospodářský dvůr zámku v Zákupech a poutní chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, který je zatím jediným kostelem v kraji s nejvyšší památkovou ochranou. Další dva kostely budou podle Vinklátové na seznam zařazeny na konci října.

Areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku vyrostl na místě husity vypáleného gotického kostela. Podle legendy byla v roce 1523 na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie, zbožné ruce ji vytáhly z vody a darovaly zdejšímu kostelíku. Soška byla brána jako nebeský dar a lidé se jí přicházeli poklonit. Dnes je součástí hlavního oltáře a místo jejího vylovení z řeky připomíná mariánský sloup. Současnou barokní podobu získalo poutní místo při přestavbě na přelomu 17. a 18. století. Dnes je však v havarijním stavu a čeká ho rekonstrukce za více než sto milionů korun.

Kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích stojí na místě starého poutního místa, jehož počátky sahají do 12. století, současnou podobu získal v 17. a 18. století. Památková ochrana se podle Vinklátové ale nebude týkat celého areálu. "Problematická je z pohledu památkové péče razantní přestavba v bývalém františkánském klášteře po roce 2000, kde se nyní nachází Mezinárodní centrum duchovní obnovy," doplnila radní. Z tohoto důvodu navrhlo podle Vinklátové oddělení památkové péče k prohlášení za národní kulturní památku areál kostela s ambitem, gotickou soškou Panny Marie nazývané Sličná Matka (Mater Formosa) a prostranstvím před kostelem.
0 komentářů
přidat komentář