Stavbaři rozebírají dům, na jehož místo se rozšíří Nejvyšší soud

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
20.09.2017 19:55
Brno

autor návrhu: Arch.Design s.r.o.
Brno - V místech, kde bude přístavba Nejvyššího soudu, začala stavební firma postupně rozebírat prázdný bytový dům. S využitím parcely pro potřeby justice se počítá řadu let, dlouho se čekalo na peníze. Předpokládané náklady činí 114 milionů korun. Dlouhodobě NS usiluje o přestěhování do jiného, reprezentativnějšího objektu. O budování nového sídla na zelené louce soud ale momentálně neusiluje, řekl dnes novinářům předseda soudu Pavel Šámal.


V přístavbě na místě demolovaného domu vznikne 100 kancelářských míst, multifunkční jednací síň, zázemí pro archiv, knihovna a podzemní parkování. Hotovo bude na podzim příštího roku.

Bytový dům v Bayerově ulici koupil NS v roce 2002 za 17 milionů korun. Odborná studie ukázala, že rekonstrukce není ekonomicky výhodná, lepší je dům zbourat a na jeho místě postavit nový objekt.

Současná hlavní budova NS vznikla v letech 1931 až 1932 pro Všeobecný penzijní ústav. Když se NS vracel v roce 1993 do Brna, přicházelo do budovy 25 soudců a dalších 53 zaměstnanců. Dnes působí u NS 68 soudců, 12 soudců stážistů a bezmála 270 asistentů a dalších zaměstnanců.

"Máme třeba i 12 lidí v jedné kanceláři, což je naprosto neúnosný stav,"
řekl Šámal. Soud má také pět detašovaných pracovišť, což komplikuje práci, třeba kvůli nutnosti přesunovat spisy.

Přístavbu zajišťuje ministerstvo spravedlnosti. "Je to pro nás zkouška a příprava na stavbu justičního areálu v Ústí nad Labem," řekl náměstek Miroslav Zábranský.

V Brně se dlouhodobě mluví také o zcela novém sídle pro NS, hovořilo se o různých lokalitách a budovách. "Já nemám zájem, aby se NS přesunoval do nějaké moderní budovy, která by byla třeba spojena ještě s nějakými dalšími justičními složkami. Zaslouží si vlastní budovu reprezentativní povahy," řekl Šámal. Pokračují proto jednání o přesunu do některého staršího objektu v centru. Taková strategická jednání ale mohou trvat velmi dlouho, dodal Šámal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články