Bělá podmiňuje výstavbu golfového areálu kladným stanoviskem CHKO

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
20.09.2017 19:45
Brno

Bělá pod Bezdězem, foto: www.jizerky.cz

Bělá pod Bezdězem - Bělá pod Bezdězem na Mladoboleslavsku nezačne jednat o možném prodeji či pronájmu pozemků pro plánovaný golfový areál s rodinnými a bytovými domy, dokud investor nezíská kladné stanovisko od správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko - Máchův kraj či jiných institucí životního prostředí. Do té doby nebude možné ani případné uzavření smlouvy o spolupráci, řekla dnes ČTK starostka Jitka Tošovská (Občané za rozvoj a budoucnost města).

Záměr kritizují ochránci přírody, kteří poukazují na to, že většina území, kde by měla nová výstavba vzniknout, je součástí CHKO. Investor namítá, že vznik golfových hřišť v chráněných lokalitách není ničím výjimečným. Areál má podle dnešní Mladé fronty Dnes vzniknout na pozemcích poblíž sportovně-rekreačního areálu Středočeského kraje Vrchbělá. Investor chce kromě golfového hřiště vybudovat další dráhy na inline bruslení, tenisové kurty, koňskou farmu, rybníky pro rybolov či plavecký areál s jezerem. V obytné části se počítá se dvěma stovkami parcel o velikosti od 800 do 1900 metrů čtverečních pro rodinné domy, bytové domy se šesti až osmi byty, dále domovem pro seniory, penzionem či mateřskou školou.

Tošovská ČTK řekla, že investor projekt představil v březnu zastupitelům a v květnu veřejnosti. Obec nyní zjišťuje názor lidí v anketě, její výsledky by měly být známy po 15. říjnu.

"Základní překážka celého záměru vězí především v tom, že naprostá většina zájmového území je už nyní územně chráněna jako součást Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj. Navíc před vyhlášením CHKO v těchto místech město Bělá pod Bezdězem žádnou zástavbu neplánovalo a lokalita je ke všemu chráněna také mezinárodně,"
sdělila dnes ČTK předsedkyně Českého svazu ochránců přírody Klenice Milada Vrbová. Zástupce investora kritiku odmítá a poukazuje na to, že golfové hřiště má vzniknout například i v Krkonošském národním parku.

Podle ekologů by zastupitelé Bělé měli o projektu jednat na dnešním zasedání. Tošovská to ale popřela. "Máme určený postup podle zákona o obcích a dnes nebudeme v žádném případě nic projednávat. Jenom nás chce asi paní Vrbová seznámit se záporným stanoviskem svého sdružení," dodala.
0 komentářů
přidat komentář

Související články