V Praze se otevírá prostor pro prezentaci stavebních projektů

Vložil
ČTK
20.09.2017 17:35
Praha



Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) od středy otevírá Centrum architektury a městského plánování (CAMP). Bude v něm kromě pořádání vzdělávacích akcí a diskusí informovat o velkých stavebních projektech na území metropole. Novinářům to dnes řekl šéf institutu Ondřej Boháč. Do poloviny listopadu bude v sále výstava mapující 63 významných stavebních projektů, které se v hlavním městě připravují. Poté navážou další akce. Veřejnosti bude CAMP otevřen zdarma.


Nový prostor je v sídle IPR v areálu Emauzy. Ve velkém sálu je umístěna 24 metrů široká projekční stěna, na které se budou střídat výstavy stavebních projektů, výsledků architektonických soutěží či studií úprav ulic a brownfieldů. Nyní na ní návštěvníci v rámci výstavy Praha zítra? naleznou informace o desítkách plánovaných stavebních projektů včetně jejich umístění na mapě a vizualizací.

Zřízení podobného prostoru se připravovalo od roku 2014, kdy IPR vznikl přeměnou z Útvaru rozvoje hlavního města. CAMP disponuje kromě hlavního sálu amfiteátrem s kapacitou 110 diváků, ve kterém bude institut pořádat přednášky a debaty, dále kavárnou a čítárnou s publikacemi o architektuře a územním plánování. Magistrát do vytvoření centra investoval 14 milionů, provoz vyjde na pět až šest milionů ročně. Ty chce IPR hradit z vlastního rozpočtu. CAMP bude otevřený denně kromě pondělí od 9 do 21 hodin.

Jedním z hlavních cílů projektu je podle Boháče v Praze zřídit prostor, kde bude možné vést věcnou diskusi o plánovaných stavbách. "Dnes je debata o stavění velmi vyhrocená a tenhle prostor vnímáme jako místo, které Praze chybělo," uvedl. V centru bude IPR prezentovat významné stavební záměry, na listopad je naplánováno například setkání k projektu Smíchov City, kterého se zúčastní zástupci investorské firmy Sekyra Group. Institut tu představí vlastní zhodnocení záměru z hlediska územního plánování.

Na současnou výstavu, kterou jako kurátor zaštiťuje popularizátor architektury Adam Gebrian, naváže budování online přístupné databáze větších stavebních projektů v metropoli. Zatím není jasné, kdy ji IPR spustí, stihnout to chce v horizontu jednoho roku. "Byly bychom rádi, kdyby databáze byla pro investory časem otázkou prestiže a aby usilovali o to, aby v ní jejich projekty byly," uvedl Gebrian.

Současnou výstavy v polovině října vystřídá prezentace výsledků designérské soutěže na nový městský mobiliář, kterou IPR pořádá. Poté se představí projekt Smíchov City. Vedle toho se v prostorech budou konat promítání, debaty a přednášky. Kompletní program bude k na stránkách http://www.praha.camp nebo na Facebooku.

IPR je městskou institucí, která se zabývá územním plánováním a urbanismem. Mimo jiné připravuje nový pražský územní plán. Podobnou organizaci má město od roku 1920, kdy vznikla Státní regulační komise pro Prahu a okolí. Od roku 1961 do roku 1994 existoval takzvaný Útvar hlavního architekta, na který navázal Útvar rozvoje města. Ten se v roce 2014 změnil v současný IPR. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články