SŽDC plánuje, že v Olomouckém kraji opraví téměř 50 nádraží

Vložil
ČTK
20.09.2017 17:30
Brno

Štěpánov - Několik desítek milionů korun plánuje v příštích pěti letech investovat do revitalizace či opravy nádraží v Olomouckém kraji Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Investice se budou týkat téměř padesátky nádraží, řekl dnes ČTK při slavnostním otevření opravené výpravní budovy v železniční stanici Štěpánov na Olomoucku náměstek generálního ředitele SŽDC Tomáš Drmola.

Největší plánované rekonstrukce v Olomouckém kraji se podle něj dotknou nádraží v Hanušovicích na Šumpersku, Šternberku na Olomoucku či Kojetíně na Přerovsku. "V letošním roce už zahajujeme rekonstrukci nádraží v Přerově a také v Lipníku nad Bečvou," uvedl Drmola.

Například první etapa rekonstrukce nádraží v Přerově bude podle Drmoly stát 20 milionů korun a přibližně stejnou částku si vyžádá oprava nádraží v nedalekém Lipníku nad Bečvou.

SŽDC dnes ukončila opravu nádraží ve Štěpánově, do které investovala 3,3 milionu korun. Součástí byla i úprava nevyužívaných prostor nebo čekárny pro cestující. Opravena byla střecha nádražní budovy.

Železniční stanice ve Štěpánově byla v letech 2002 až 2004 rekonstruována a součástí stavebních prací tehdy byla i výpravní budova. Po roce 2008, kdy zde skončila služba výpravčího, byla ale uzavřena pokladna i čekárna. V následujících letech nevyužívaná budova chátrala.

Loni o prostory nádražní budovy projevila zájem obec Štěpánov, která je po opravě nabídla místním spolkům. "Budou tady mladí přírodovědci, myslivci a kreativní kroužek pro dospělé," uvedl starosta Štěpánova Jiří Šindler. Díky rekonstrukci byla v létě na nádraží znovu otevřena čekárna pro cestující. Na provoz čekárny dohlíží obec spolu s provozovatelem čistírny oděvů, která na nádraží sídlí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články