Českobudějovický plavecký stadion se stal kulturní památkou

Vložil
ČTK
20.09.2017 10:00
České Budějovice

České Budějovice - Ministerstvo kultury prohlásilo českobudějovický plavecký stadion za kulturní památku. Stejný status získala i socha odpočívajícího plavce, která stojí před bazénem. V tiskové zprávě to uvedla Eva Neprašová z českobudějovického Národního památkového ústavu. Plavecký stadion navrhl architekt Bohumil Böhm a areál byl otevřen v roce 1971.


"Výjimečnost haly spočívá v její technicky náročné konstrukci zavěšené lanové střechy, která má tvar hyperbolického paraboloidu. Užití takovéto konstrukce bylo v roce 1958, kdy byl plavecký stadion navržen, aktuální ve světovém měřítku,"
uvedla Eva Erbanová z Národního památkového ústavu.

Prví střecha tohoto druhu na světě vznikla jako součást mnohoúčelové haly na přelomu let 1952 a 1953 v Severní Karolíně v USA. Böhmův návrh však nepředstavuje pouhou kopii originálu. Podle památkářů český architekt americkou verzi transformoval a střechu vytvaroval jako plynulý prstenec. "Již během stavby se stala plovárna předmětem zájmu i Mezinárodní akademie pro plavectví (IAB), která si vyžádala podklady pro její publikování ve svém odborném časopisu Sport+Bäderbauten a knize Bäder," dodala Erbanová.

Pro českobudějovický magistrát, který plovárnu vlastní, se tím, že se objekt stal kulturní památkou, nic nemění. "Ke stadionu jsme vždy přistupovali jako k ojedinělé stavbě, a to bez ohledu na to, že tento status ještě neměla," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora František Konečný (ANO). Bazén podle něj představuje jeden ze symbolů města. "Ta stavba je naprosto unikátní a nadčasová," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články