Praha 8 chce opravit zdi a kapli hřbitova bláznů v Bohnicích

Vložil
ČTK
20.09.2017 09:55
Praha

Praha - Radnice Prahy 8 chce získat do své správy hřbitov v Bohnicích přezdívaný hřbitov bláznů. Pokud jej získá, chce opravit například obvodové zdi nebo kapli. ČTK to sdělila mluvčí radnice Marcela Voženílková. Hřbitov původně patřil bohnické psychiatrické léčebně a byli zde pohřbíváni zesnulí choromyslní, nyní patří státu.

Hřbitov nyní spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. "V tuto chvíli již byla městská část vyzvána k vlastnímu přímému jednání o převodu do správy Prahy 8," uvedla mluvčí.

Prostor bude nadále sloužit jako hřbitov, ale už se zde nebudou konat nové pohřby. Jedním z důvodů je, že nejsou známá konkrétní místa, kde jsou nebožtíci pohřbeni.

Poté, co bude opravena obvodová zeď a kaple, zamýšlí radnice na hřbitově komentované prohlídky pro veřejnost. "Hřbitov bláznů je i významnou plochou zeleně, která však není na řadě míst v optimálním stavu. Chceme proto stabilizovat zdejší vzrostlé stromy a provést dílčí dosadby zeleně, které dotvoří jedinečný charakter tohoto místa," uvedl předseda komise pro životní prostředí Vít Céza.
0 komentářů
přidat komentář

Související články