Architekti navrhují zbourat opavskou Slezanku a postavit tržnici

Vložil
ČTK
19.09.2017 19:50
Praha

Ondřej Synek
re: architekti

Opava - Pracovníci ateliéru re-architekti dnes obyvatelům Opavy představili svůj návrh na využití nevzhledného opavského obchodního centra Slezanka a volného prostoru u něj. Prosazují demolici současného objektu s obchody, výstavbu nové zastřešené tržnice a bytových domů. Vše za přibližně 712 milionů korun. ČTK to dnes řekl jeden z autorů návrhu Ondřej Synek. Vedení města na práci najatého ateliéru nemá jednotný názor. Ozývají se jak souhlasné, tak i kritické hlasy.

Návrh studia počítá se stavbou 16 nových bytových domů. "Dva by jako svou investici mohlo postavit město. Zbývající pak menší investoři. Objemy se pohybují od 20 do 50 milionů korun za dům," uvedl Synek. Dodal, že některé budovy by mohly stát na místě současného obchodního centra Slezanka. "Navrhujeme v první etapě projektu demolici části Slezanky, která patří městu. V další pak i té, které patří soukromému vlastníkovi. To ale není nutností," doplnil. Výstavba by pak mohla být rozdělena do čtyř etap a několika let.

Celkové náklady na úpravu plochy nového náměstí, stavbu domů lemujících jeho tři okraje a centrální krytou tržnici s podzemními garážemi odhadují architekti na víc než 712 milionů korun. Město by za dva domy, tržnici a úpravu ploch zaplatilo 134 milionů korun. V nových domech by podle návrhu mělo být 140 bytů. Ve spodních patrech by měl být prostor pro obchody, restaurace a další služby. Přibližně třetina plochy by zůstala jako park.

To je například jedna z věcí, která se nelíbí primátorovi města Radimovi Křupalovi (ČSSD). Podle něj představená vize nerespektuje přání veřejnosti, která preferovala zejména parkovou zeleň. "Zpracovatele jsem upozorňoval, že občané preferují minimum zástavby. Jednoznačně to prokázalo dotazníkové šetření, které sami zpracovatelé zajišťovali," řekl Křupala. Dodal, že z hlediska urbanismu návrh jisté opodstatnění má. "Je kvalitně zpracovaný," řekl. Odrazuje jej ale i výše nákladů. "Z tohoto pohledu bych spíše považoval za účelnější vyřešit využití budovy bývalé pošty a chátrající Bredu, které jsou také součástí centra," řekl.

Naopak náměstek Dalibor Halátek (Změna pro Opavu) je s konečným návrhem architektů spokojený. "Splnili naše zadání. Myslím, že jejich návrh by mohl fungovat," míní. Krytá tržnice by podle něj mohla být prvkem, který vrátí do centra Opavy život. "Bylo by to místo, kde by si lidé mohli dát kávu, posedět a pak ještě nakoupit. To za každého počasí," uvedl. Náklady pro město nepovažuje za extrémně vysoké.

Věří i tomu, že se najdou zájemci z řad opavských podnikatelů, kteří by byli ochotni nové bytové domy postavit. "Vím minimálně o čtyřech, kteří už deklarovali, že do toho půjdou. Jsou to vážní zájemci," dodal Halátek.

Zakázku na studii využití prostoru pražská urbanistická kancelář získala za 1,4 milionu korun. Původně měla být plocha vzniklá demolicí domů zničených za války zastavěna dalším obchodním centrem. Město ale od předběžné dohody s developerskou skupinou Crestyl před časem ustoupilo. Firmě zaplatilo jako kompenzaci vzniklých nákladů 28,5 milionu korun.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Architekti nesnáší MS-OB
Leoš Bříza
18.02.22 07:09
Obyčejná řešení bývají životaschopná
starý architekt
22.02.22 05:42
zobrazit všechny komentáře

Související články