Praha 9 hledá řešení, jak zamezit výstavbě na náměstí OSN

Vložil
ČTK
19.09.2017 17:00
Praha

Praha - Praha 9 hledá řešení, jak zamezit výstavbě na náměstí OSN ve Vysočanech. Zástupci městské části jednají s vlastníkem pozemku společností CPI, která chce na pozemku postavit několik budov. Variantou by byla směna pozemků na náměstí za pozemky garáží Krocínka nebo změna územního plánu. Zastupitelé městské části dnes projednali petici Ne zástavbě náměstí OSN, kterou podepsalo zhruba 3500 lidí.


S majitelem pozemku vedení městské části jednalo už v srpnu, kdy mu předalo petici proti zástavbě. Dostal tak zadaní pro to, aby hledal přijatelný kompromis, řekl zastupitelům místostarosta Tomáš Portlík (ODS). Další jednání s firmou CPI je naplánováno na tento čtvrtek.

Signatáři petice navrhují směnu pozemku na náměstí OSN za garáže Krocínka, kde by bylo možné stavět. Záleží však na investorovi, jak tuto možnost vyhodnotí. Vedení města už tuto variantu firmě předložilo a ta si nechává vypracovat analýzu, jestli se jí to vyplatí.

Vzhledem k tomu, že se téma zastavění náměstí OSN objevuje už od roku 2002, vedení městské části se podle druhého zástupce starosty Marka Doležala (TOP 09) snaží vyřešit tuto problematiku tak, aby to bylo trvalé řešení problému.

Doležal zastupitele informoval, že jednal s Institutem plánování a rozvoje Prahy (IPR) a s výborem pro územní rozvoj a územní plán o možné změně územního plánu. Tuto variantu však označuje za nerealizovatelnou. "Pokud by se to podařilo, tak bychom byli zodpovědní podle právního stanoviska za způsobenou škodu investora, což je v tuto chvíli vyčísleno něco kolem 400 milionů korun," sdělil ČTK Doležal. Zároveň by mohl Ústavní soud změnu zrušit kvůli nepřiměřenému zásahu do vlastnických práv.

Soukromý investor na náměstí plánuje postavit tři bytové domy a kancelářský objekt. Proti se postavili místní rezidenti, kteří se obávají nedostatečného počtu parkovacích míst a zmenšení parku. Od roku 1999 je parcela v územním plánu zanesena jako stavební. Komplex budov chce stavět firma STRM Beta, jejímž akcionářem je firma Orco Propetty Group. Loni ji koupila skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. CPI patří k největším realitním investorům v ČR.
0 komentářů
přidat komentář

Související články