Majitel vyhořelého mlýna ve Vranově nechce památkovou ochranu

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
18.08.2017 10:10
Vranov nad Dyjí

foto: www.znojemsko.cz
Vranov nad Dyjí - Dva měsíce poté, co vyhořel ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku barokní mlýn, podal jeho vlastník návrh, aby byl objekt vyňat z památkově chráněných budov. ČTK to potvrdil Aleš Homola z brněnského pracoviště Národního památkového úřadu (NPÚ). Příčina požáru nebyla zatím objasněna, zjistila ČTK od policie a od hasičů.


"Případ požáru bývalého mlýna je nadále ve fázi prověřování," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Hasiči se na dotaz ČTK k případu blíže nevyjádřili. Jejich mluvčí Petr Příkaský pouze ČTK naznačil, že pracují s více variantami. Odkázal v této souvislosti na policejní vyšetřování.

Budova mlýna vyhořela na začátku června, předběžná výše škody je asi 1,5 milionu korun. Podle památkářů požár způsobil nenávratnou památkovou škodu. Vyhořela prakticky celá mlýnice, tedy technologická část památkově chráněného mlýna. "Z pohledu památkáře je to tragická nevratná škoda. Jak se to bude s objektem vyvíjet dál, se nyní nedá odhadnout, ale nikdy tam už nebude ta bývalá autentická historická hodnota," řekl už dříve ČTK Jan Kozdas z Národního památkového ústavu, který sám z Vranova pochází.

Areál má několik stavebních fází. Nejstarší je z první čtvrtiny 18. století a končí rokem 1722, kdy umřel Michal Jan III. z Althannu. Má nad vjezdem do areálu spolu se svou manželkou Marií Josefou Pignatelli, která zemřela 33 let po něm, alianční erb. Požár ho stejně jako obytné budovy nepoškodil. Další fáze výstavby mlýna je klasicistní.

Objekt před několika měsíci změnil majitele, který plánoval jeho přestavbu a komerční využití. Podle Kozdase byl záměr v ostrém sporu s památkovou péčí. Stejný majitel nyní požádal o zbavení památkové ochrany objektu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jedna náhoda za druhou...
Josef
18.08.17 12:49
Mlýn
Rivass
18.08.17 01:44
zobrazit všechny komentáře

Související články