Na náměstí Curieových v Praze by mohla vyrůst až sedmipatrová budova

Vložil
ČTK
18.08.2017 08:50
Praha



Praha - V centru Prahy by na náměstí Curieových mohla vyrůst až sedmipatrová budova. V připravovaném Metropolitním plánu je volná plocha mezi hotelem InterContinental, ulicí Elišky Krásnohorské a Bílkovou ulicí označena jako stavební pozemek, nikoli už jako nezastavitelné veřejné prostranství. Uvedla to dnes radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Změny nejsou definitivní, k návrhu Metropolitního plánu se budou moci vyjádřit městské části i lidé. O záměru stavby v minulých dnech informoval deník Právo. Zastupitelé za Piráty požadují, aby město zveřejnilo seznam všech podobných parcel.


"Já se dost obávám, že takovýchto drobných, nenápadných změn v novém územním plánu může být více. Myslím si, že to není dobře, protože to centrum Prahy je už hodně zahuštěné," uvedla Plamínková s tím, že by měla být taková místa chráněna a využita k rozšiřování zeleně, která může přispět ke snížení teploty vzduchu ve městě. Podle Plamínkové by bylo možné v Praze zahušťovat zástavbu na takzvaných brownfieldech nebo na sídlištích.

Městská část vnímá změnu náměstí Curieových na stavební parcelu negativně, pokud by na ni majitel, firma J&T, nechal vybudovat kancelářskou budovu, jak o záměru informovalo dříve Právo. "Praha 1 by v takovém případě byla zásadně proti takové stavbě. Pokud by šlo ovšem jen o nějaké drobné úpravy náměstí, které by nezničily toto místo, ale naopak by ho trochu vylepšily, tak obecně ta změna na stavební parcelu nevadí," uvedla na dotaz ČTK tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Zastupitelský klub Pirátů požaduje, aby Institut plánování a rozvoje (IPR), připravující Metropolitní plán, zveřejnil seznam pozemků, které plán navrhuje změnit z neztavitelných na zastavitelné a tím je jejich majitelům zhodnocuje. Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek odeslal v tomto duchu institutu oficiální žádost o informace. "Chci vědět, jestli IPR připravuje územní plán, který obohatí hlavně miliardáře, a nebo bylo náměstí Curiových jen výjimečný exces," uvedl v prohlášení.

"Měnit nezastavitelné parcely, ať již zeleně nebo veřejných prostranství na stavební parcely je věc mimořádná, zejména pokud se odehrává v tak cenném a složitém území jako je historické jádro Prahy. O těchto věcech je třeba vést širokou diskusi a zejména si vyjasnit otázky, v čí prospěch se tato změna provádí, zda je v zájmu města a jeho obyvatel, a co tím město a jeho obyvatelé získají a co ztratí," sdělil ČTK Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu (NPÚ) obecně ke změnám územního plánu.

Proti změně územního plánu se už ohradily také organizace Sdružení občanů a přátel Starého Města a Josefova v Praze, Žijeme v centru, Klub Za starou Prahu či KampaNula.

Dalším místem, kde by mohla vyrůst zástavba, je na břehu Vltavy u Štefánikova mostu. Rada hlavního města v úterý těsnou většinou odsouhlasila změnu územního plánu, která má přeměnit současný park na konci Revoluční ulice na stavební parcelu. Městská část Praha 1 chce prostor využít pro kulturní účely. Původně radnice Prahy 1 zvažovala stavbu projektu galerie Zlaté vejce od architekta Petra Malinského, na kterém však už městská část netrvá. Do galerie plánovala Praha 1 umístit Slovanskou epopej, magistrát ale rozhodl pro epopej vybudovat galerii na Těšnově.

Magistrát v boji proti klimatické změně přijal v červenci strategii adaptace města, podle níž má být podporovaná zelená a modrá infrastruktura s cílem ochladit město a zamezit projevům tepelného městského ostrova. Vlivem uvedeného jevu je v centru Prahy o dva až tři stupně vyšší teplota než na její periferii, což způsobuje zahušťování zástavby z materiálů, které do sebe kumulují teplo, jakými jsou například beton a asfalt. Teplotu dále zvyšuje intenzita dopravy a malé množství zeleně, která má schopnost zadržovat vodu a jejím vypařováním vzduch ochlazovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články