Střechy paláce Lucerna se na týden otevřou veřejnosti

Vložil
ČTK
17.08.2017 08:50
Praha

Praha - Ode dnešního odpoledne do 23. srpna budou veřejnosti otevřeny nově upravené střechy pražského paláce Lucerna. Kavárník Ondřej Kobza, který má plochu střech pronajatou, ji pokryl palubkami. Vstupné pro návštěvníky je dobrovolné. V budoucnu by tam mohlo vzniknout komunitní centrum.


Kobza má plochu střech s mimořádným výhledem na Prahu pronajatou od švagrové prvního českého prezidenta Dagmar Havlové. "Smyslem akce je nastartovat v Praze 'střešní kulturu' a rozjet tak další patro života ve městě," uvedl kavárník na svém facebookovém profilu. Postupně chce na "palubě", jak komplex střech nazývá, otevřít kavárnu spojenou s komunitní zahradou. Plocha střech komplexu Lucerny má zhruba tisíc metrů čtverečních.

Lucernu mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí postavil Vácslav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta Václava Havla. Záhy po svém vzniku se stala centrem kulturního a společenského života v Praze. Po roce 1948 byla znárodněna, v roce 1992 palác dostali zpátky v restituci bratři Václav a Ivan Havlovi. Následovaly spory a komplikace, po kterých soudy rozhodly, že celá budova patří ženě Ivana Havla Dagmar Havlové, která hodlá palác rekonstruovat a oživit.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vstup 100,- Kč
Jan Severa
21.08.17 01:32
zobrazit všechny komentáře

Související články