Oprava chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně začne po prázdninách

Vložil
ČTK
16.08.2017 12:15
Kolín

Kolín - Rekonstrukce kolínského chrámu svatého Bartoloměje a jeho okolí za zhruba 90 milionů korun začne v září. Vzhledem k tomu, že objekt je národní kulturní památkou, bude na postup prací dohlížet Národní památkový ústav. Kontroly mají být přísné, aby byl výsledek oprav co nejlepší, řekl dnes novinářům starosta Vít Rakušan (STAN). Podle něj bude areál během prací uzavřen pro veřejnost i pro filmaře, kteří chrám a jeho okolí často využívají.


Město získalo na rekonstrukci dotaci, která pokryje 90 procent nákladů. Podle prvotních plánů měly opravy začít na jaře. Za zdržení mohla podle Rakušana řada nedořešených technikálií.

Okolí památky bude uzavíráno postupně. V rámci jedné fáze bude uzavřen i prostor před chrámem. Město nechá kolem něj vyměnit dlažbu, veřejné osvětlení, doplní mobiliář a zrekonstruuje budovy zvonice, kostnice a staré školy. Zásadní podle místostarosty Kolína Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) je, že projekt byl vypracován pro celé okolí chrámu. Do opravené budovy staré školy bude umístěna replika třídy z 18. století.

Oprava by měla být hotová za 1,5 roku. Déle potrvá jen oprava kostnice, kde kvůli restaurátorským pracím počítá plán s o půl roku delším termínem dokončení.

Nad rámec projektu a dotace město nechá revitalizovat parkány a vybuduje nový vstup z ulice Politických vězňů. "Parkány už nejsou součástí kulturní památky, proto se na ně dotace ani nemůže vztahovat," řekl již dříve Kašpar. Náklady na opravu parkánů a vybudování průchodu se podle něj odhadují na šest až sedm milionů korun.

Chrám svatého Bartoloměje v Kolíně je významnou gotickou sakrální stavbou. Vybudován byl ve druhé polovině 13. století, ze kterého se dochovalo trojlodí s dvojicí osmibokých západních věží. Ve 14. století Petr Parléř postavil nový, vysoký, katedrální chór s věncem kaplí. Na začátku 16. století byla přistavěna zvonice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články