Jičín vymění či opraví 300 oken Valdštejnského zámku

Vložil
ČTK
25.07.2017 15:10
Jičín



Jičín - Město Jičín chce postupně vyměnit či opravit asi 300 oken Valdštejnského zámku. Práci by měla udělat třebíčská firma Archatt Památky, která v soutěži nabídla cenu 10,97 milionu korun. První etapu prací na oknech za zhruba milion korun by firma měla udělat letos a jako první mají na řadu přijít okna v prostorách svatebního salonu v přízemí zámku. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.


Část zámeckých oken čeká výměna, část bude repasována. Radnice by investici chtěla stihnout po etapách do roku 2021. Rychlost oprav bude ale záležet na tom, kolik peněz zastupitelé na opravu v jednotlivých letech uvolní.

Radnice také chce vybudovat nový vstup do zámku, který by propojil hlavní nádvoří se zámeckými zahradami. Nový vstup by měl výrazně zlepšit komfort při pořádání kulturních a společenských akcích nebo svatebních obřadů na zámku. Zatím se do zámecké zahrady vchází z Valdštejnova náměstí nebo z ulice Smiřických. Vybudování vstupu je součástí dlouhodobé koncepce stavebních úprav na zámku, na které má město vydané stavební povolení.

Záměrem radnice je postupně opravit celý zámek, přičemž náklady odhaduje na desítky milionů korun. Vůbec první ze série zamýšlených investic je v červnu zahájená oprava informačního centra v přízemí a prostor v prvním patře, kde v minulosti sídlil finanční úřad. Náklady činí přes 14 milionů korun. Dosavadní investice do zámku řešily především havarijní stavy, mimo jiné u kotelny či topení.

Jičínský zámek byl postaven po roce 1608, o 12 let později po výbuchu střelného prachu vyhořel. Za Albrechta z Valdštejna byl roku 1633 znovu vystavěn v barokním stylu. Naposledy prošel zámek větší rekonstrukcí v 60. letech minulého století. Vedle informačního centra na zámku nyní sídlí i základní umělecká škola, muzeum a galerie. V části prostor je svatební salon a restaurace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články