Vyloučená Prima se vrací do tendru na přestavbu ZUŠ v Hradci Králové

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
21.07.2017 15:40
Hradec Králové

Hradec Králové - Město Hradec Králové bude znovu hodnotit nabídky do tendru na rekonstrukci Základní umělecké školy Střezina v hodnotě asi 160 milionů korun. Ze soutěže vyloučená hradecká společnost PRIMA uspěla s námitkou k městu jako zadavateli. Pro nové hodnocení všech šesti nabídek bude radou města jmenována nová hodnotící komise. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. Oprava ZUŠ Střezina je v současnosti největším investičním projektem města. Proti původním plánům stavba nabrala zhruba roční zpoždění a nové hodnocení vše protahuje o další měsíce.


Společnost Prima v soutěži nabídla nejnižší cenu 154,46 milionu korun bez DPH. Tendr ale vyhrála stavební firma Stako Hradec Králové ve sdružení s firmou Geosan Group s cenou 157,7 milionu korun bez DPH. Jako vítěze soutěže ji 30. května schválili zastupitelé Hradce Králové. Firmu Prima zastupitelé ze soutěže vyloučili. Podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha (TOP 09) to bylo kvůli mimořádně nízké nabídkové ceně u jedné z položek v nabídce.

Firma Prima v podané námitce uvedla, že pro její vyloučení nemělo město důvod. Vyloučení společnost označila za diskriminační a účelové. Postup hodnotící komise a města byl podle firmy nezákonný. Společnost poukázala na to, že zpochybňovaná cena se týkala betonu za 3000 korun, což tvoří jen 0,002 procenta z hodnoty celé zakázky. Prima také uvedla, že vyloučeno mělo být sdružení Stako-Geosan, protože údajně nesplnilo požadovanou technickou kvalifikaci.

Nová hodnotící komise podle Vinkláře provede nové posouzení kvalifikace dodavatelů a nové posouzení a hodnocení nabídek. Pokud o výběru nejvhodnější nabídky rozhodne zastupitelstvo na zářijovém zasedání a nebudou proti němu podané námitky, mohla by rekonstrukce Střeziny začít na začátku listopadu. V takovém případě by zpoždění proti původním plánům dosáhlo roku a půl. Pokud by ale byla soutěž opět napadena námitkami, mohlo by se zahájení stavby posunout o další týdny až měsíce.

V soutěži bylo šest nabídek. Vedle sdružení Stako-Geosan a firmy Prima je podaly ještě firmy Hochtief CZ, OHL ŽS, Metrostav a PKS stavby. Jeden uchazeč dal nabídku po termínu a nebyl hodnocen. Kritériem pro stanovení pořadí uchazečů byla nabídnutá cena. Na cenově opačném konci než Prima byla společnost Hochtief CZ s nabídkou 178,8 milionu korun.

Hlavní částí projektu je celková rekonstrukce bývalé pavilonové Základní školy Jih na Slezském Předměstí. Základní umělecká škola v ní již většinu objektů využívá. Přestavbou získá ZUŠ Střezina multifunkční prostory, například zkušebnu pro studenty populární hudby, divadelní sál, učebny pro výtvarný obor. Vedení školy plánuje, že areál se stane přirozeným kulturním centrem stotisícového města. Umělecká škola na svou moderní budovu čeká čtvrt století.
0 komentářů
přidat komentář

Související články