Zástavbu Sekyra Group na Rohanském ostrově bude regulovat studie

Vložil
ČTK
14.07.2017 16:00
Praha

Praha - Město připravuje regulační studii, kterou se bude muset řídit plánovaná zástavba Sekyra Group na Rohanském ostrově v Karlíně. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Investor už zažádal o územní rozhodnutí, první etapu projektu by chtěl začít stavět v druhé polovině příštího roku.


Pozemky, na kterých chce Sekyra Group stavět, vlastní město. Investorovi je podle Kolínské magistrát odprodá až v momentě, kdy bude k projektu vydáno platné územní rozhodnutí. "I díky tomu, že vlastníme pozemky, se nám podařilo s investorem domluvit, že výstavba bude probíhat na základě studie s regulačními prvky, která je v tuto chvíli téměř hotová," uvedla náměstkyně a doplnila, že studii chce město v září představit veřejnosti.

Připravovaná studie zavazuje investora, aby při budování projektu zajistil lepší přístup k řece a dbal na kvalitu veřejného prostoru kolem nábřeží. V části pozemků, které navazují na parcely určené k prodeji developerovi, úpravy provede a zaplatí magistrát. "Počítá se s tím, že u řeky vzniknou půjčovny bruslí, kavárny a podobně," uvedla Kolínská.

Sekyra Group chce začít na Rohanském ostrově stavět příští rok. "Máme požádáno o územní rozhodnutí první etapy, což je asi 50.000 metrů čtverečních, tedy asi pětina projektu. Rádi bychom ho do konce roku měli a v druhé polovině příští roku bychom rádi začali stavět," uvedl výkonný ředitel společnosti Leoš Anderle. Po zahájení první fáze výstavy by investor chtěl každé dva nebo tři roky přidat další etapu.

Magistrát má s lokalitou i další plány. Jedním z nich je vybudování nového ramene Vltavy, které by Rohanský ostrov opět oddělilo od Karlína. Ostrov původně vznikl z říčního nánosu a samostatný byl do 20. století, kdy byl připojen k pevnině. Záměr vybudování nového ramena závisí na dalším osudu Libeňského mostu, protože projekt počítá s jeho zbouráním. Současný mostní pilíř by možná nezaručoval dostatečný průtok. Město však loni schválilo rekonstrukci mostu a další postup bude záviset na výsledku diagnostických prací, které nyní provádí Technická správa komunikací.

Sekyra Group chce na Rohanském ostrově na 20 hektarech postavit novou městskou čtvrť. Celkový počet bytů by se měl pohybovat kolem 1200 až 1300, počítá se i s obchodními a kancelářskými prostory.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doba postdemokraticka
Vích
16.07.17 11:39
zobrazit všechny komentáře

Související články