Otevřený dopis spoluzakladateli konference reSITE Martinovi Barry

Zdroj
Regina Loukotová, rektorka ARCHIP
Vložil
Tisková zpráva
02.07.2017 11:55
Dobrý den Martine,
 
pro zjednodušení naší komunikace volím formu otevřeného dopisu a jako jazyk češtinu.
 
Před téměř sedmi lety jsme my dva spolu s Milotou Sidorovou založili neziskovou organizaci reSITE s cílem pořádat v Praze a nejenom pro Prahu konferenci se zaměřením na veřejný prostor.
 
Při  jejím prvním ročníku jsme já a moji kolegové, z tehdy vznikající školy ARCHIP, pomáhali této akci přijít na svět. Pro její úspěšné apolitické a neziskové fungování  jsme rádi poskytli nejenom naše kontakty, ale i znalost zdejšího profesního prostředí. Podstatná  část administrativních a právních formalit, včetně založení občanského sdružení, byla na škole.

Společně jsme zakládali konferenci i festival, které by otevřely zdejší prostředí ještě více světu a na dobrých zahraničních příkladech umožnily posun v oboru územního plánování, krajinářské architektury, urbanismu a architektury. Toto vše na bázi dobrovolnosti, odbornosti a neziskovosti. Bohužel se v průběhu posledních let ukázalo, že představy každého z nás o směřování konference jsou velmi odlišné.
 
Toto dokresluje I zdánlivý detail, kdy se na všech dostupných tištěných materiálech prezentuješ jako jediný zakladatel reSITE. Toto samozřejmě nejenom mě a Milotu, která ze spolku odešla v roce 2015 s podmínkou, že se vždy bude uvádět její role jako spoluzakladatelky, netěší.
 
Co mě  ale více než netěší a tolerovat nemohu, je záštita bývalého ministra financí ČR (navíc v materiálech uváděna na prvním místě před předsedou vlády ČR) a jeho hlavní partnerství konference. Nynější spolek reSITE, který má mít především neziskový  a podle mne I apolitický charakter, by neměl rozhodně dávat prostor politikům pro jejich vlastní politickou prezentaci, byť se tváří odborně.
 
Minulý týden, druhý den konání konference, v nejnavštěvovanější části programu, kdy hlediště bylo plné zájemců o přednášku skvělé architektky Caroline Bos z nizozemského UN studia, jsi dal přednost v citlivé předvolební době slovo výše zmíněnému politikovi, který navíc nebyl v programu vůbec uveden.
 
Osobně je mi velice líto, že se konference vydala tímto směrem, opustila původní směřování neziskové organizace a svým charakterem se stala především komerční záležitostí.
 
Z těchto důvodů jsem se rozhodla pro sepsání tohoto otevřeného dopisu a veřejně se od konference v této podobě distancovat. Jako spoluzakladatelka neziskové organizace reSITE (dnes spolek reSITE) tě žádám, abys nadále tento název neužíval a doporučuji ti založení vlastní firmy komerčního charakteru, s otevřenou možností pro vstup politických subjektů a ideálně I s odpovídajícím ziskem.
 
S pozdravem,
Regina Loukotová, rektorka ARCHIP

V Praze, 30. června 2017
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
re reSITE
Tomáš Vích
03.07.17 10:37
Napucovaná paráda
Zdeněk meisner
04.07.17 04:52
Obsah reSITE je zveřeňován online
reSITE
07.07.17 10:02
....
Daniel John
07.07.17 09:12
zobrazit všechny komentáře

Související články