Kraj chce proměnit prostor památníku na Ploštině

Zdroj
Jana Kuncová
Vložil
ČTK
27.06.2017 10:45
Zlín



Zlín - Zlínský kraj připravuje společně s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně obnovu prostoru památníku na Ploštině na Zlínsku, který je národní kulturní památkou. ČTK to sdělila mluvčí kraje Renata Janečková. Počítá se s demolicí amfiteátru, na jeho místě by mělo vzniknout návštěvnické centrum. V plánu je i rekonstrukce a modernizace expozice v domě číslo 23, oprava samotného památníku i celkové řešení exteriérů v areálu.


Památník na Ploštině připomíná vypálení pasekářské osady. Nacisté 19. dubna 1945 zastřelili či zahnali do plamenů 24 lidí a zapálili deset z dvanácti domů. Byla to krutá odveta za to, že tamní lidé pomáhali partyzánům.

"Chtěli bychom, aby Ploština ožila. Proto navrhujeme, aby zde vznikl ucelený komplex aktivit, které budou zajímavým a přitažlivým způsobem připomínat historické události, které se zde staly. Ať už je to expozice, která prostřednictvím ikonografických a audiovizuálních prvků bude vyprávět příběh pasekářské osady ještě před jejím vypálením nebo multifunkční prostory pro doprovodné aktivity. Ty se budou vztahovat jak k tématu tragédie, tak i životu v pasekářské osadě a v regionu," uvedl hejtmanův náměstek Josef Zicha (STAN).

V plánu je také vybudování parkoviště, obnova zeleně a úpravy terénu, vybudování chodníků. Kraj chce na obnovu získat evropskou dotaci, vyhlášení výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) se očekává letos v srpnu. "Přesná výše nákladů akce bude upřesněna po zpracování podrobné projektové dokumentace," uvedla mluvčí. Dotace by měla pokrýt 90 procent nákladů.

"Očekávaná srpnová výzva bude zaměřená na zefektivnění prezentace a na posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví. Podle mě projekt na Ploštině tyto podmínky splňuje. Vzhledem k tomu, že se pravděpodobně nepředpokládá vyhlášení obdobné výzvy v následujících letech, uděláme maximum pro to, abychom byli úspěšní," uvedl Zicha.

Pasekářské osady roztroušené po Vizovických vrších se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm členů partyzánského hnutí. V okolí Zlína začala operovat 1. československá partyzánská brigáda Jana Žižky pod velením majora Dajana Baranoviče Murzina. Pasekáři poskytovali partyzánům jídlo, základní ošetření, přístřeší, někteří jim také pomáhali při akcích.

Několik ploštinských domů bylo znovu postaveno roku 1947 a téhož roku byla vysvěcena nově postavená kaple, na jejíchž pilířích jsou desky se jmény umučených pasekářů. V roce 1975 byl vybudován Národní kulturní památník odboje a roku 1985 v jedné z nově postavených usedlostí otevřena expozice o boji proti fašismu a za osvobození v okrese Zlín.
0 komentářů
přidat komentář

Související články