Vrchní soud odročil spor o výměnu lamp v centru Olomouce

Vložil
ČTK
23.05.2017 11:00
Olomouc

Jan Šépka

foto: Ester Havlová
Olomouc - Vrchní soud dnes znovu odročil vleklý spor mezi radnicí a architektem Janem Šépkou o výměnu lamp na Horním náměstí v historickém centru Olomouce. Právní zástupce architekta totiž dostal doplněné odvolání města krátce před dnešním jednáním a nemohl jej prostudovat. Obě strany sporu dostaly čas do poloviny července, aby se případně dohodly na úpravě osvětlení centra města.


Šépkovi vadí, že krajský soud městu kromě omluvy a odškodného také nenařídil, aby vrátilo osvětlení Horního náměstí do původního stavu. Odvolal se proto k vrchnímu soudu a stejný právní úkon učinila i radnice. "Náměstí je tím zásahem (výměnou lamp) devastováno a dílo poškozeno," uvedl Šépka, podle kterého u krajského soudu loni nepadly žádné informace o špatném technickém stavu či nízké svítivosti původních lamp Thorn, které město vyměnilo za typ Philips UrbanStar. "Nikdo z města a ani technických služeb nedokázal přesně říct, jaký byl důvod výměny lamp," řekl Šépka.

Krajský soud v Olomouci loni rozhodl, že radnice při výměně lamp v historickém centru města porušila práva autorů jeho rekonstrukce. Město s tím nesouhlasilo a také se odvolalo. "Tento soudní spor vnímáme jako spor o to, zda vlastnické právo, v tomto případě právo statutárního města a jeho občanů, bude podřízeno autorskému právu. Domnívám se, že i Ústava ČR hovoří o tom, že vlastnické právo by mělo být nadřazeno právu autorskému," komentoval rozsudek krajského soudu primátor Antonín Staněk (ČSSD).

O osvětlení centra Olomouce se diskutovalo dlouhá léta. Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se totiž zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí, avšak radnice je tam nechala. V roce 2014 byla svítidla už značně opotřebovaná, takže město přišlo s návrhem, aby v centru byly rozmístěny svítivější lampy UrbanStar, které jsou na sousedním Dolním náměstí.

Chystaná výměna lamp se ovšem nelíbila památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří prosazovali původní lampy navržené v projektu opravy městského centra. Místo nich město v roce 2001 pořídilo sloupy Thorn, s nimiž autoři projektu opravy náměstí posléze souhlasili.

Soud kvůli sporu o podobu osvětlení v roce 2014 vydal předběžné opatření a výměnu lamp do vyřešení sporu zakázal. Architekt Šépka ale v termínu nepodal žalobu, takže město mohlo lampy Thorn v září 2014 rychle vyměnit za typ UrbanStar.
0 komentářů
přidat komentář

Související články