Evropský dům v Liberci se dokončuje, sloužit začne v červenci

Vložil
ČTK
28.04.2017 15:30
Liberec

Liberec - Evropský dům v sousedství sídla Libereckého kraje je před dokončením. Rekonstrukce bývalé administrativní budovy VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) přijde kraj na 96,6 milionu korun. Sloužit začne už v červenci. Přízemí bude patřit krajské společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v kraji. Bude tam kompletní dispečerské pracoviště s přepážkami, kde bude možné vyřídit veškerou agendu od reklamací po vydání krajské karty, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).


Bývalá budova VÚTS je funkcionalistická stavba s prvky art deco a expresionismu. Postavena byla v letech 1928 až 1929 podle projektu architekta Oskara Baudische pro židovského obchodníka Otto Strasse, který tam provozoval garáže. V roce 1951 a v letech 1969 až 1975 prošla budova přestavbami a dostavbami, které změnily její podobu uvnitř i zvnějšku. Při rekonstrukci se stavbaři snažili vrátit objekt hlavně zvenčí co nejvíce do původní podobu. "Z původního se ale mnoho nezachovalo," řekl dnes ČTK Radek Gebouský ze společnosti Syner, která je dodavatelem stavby.

Stavbaři kompletně vybourali stěny, podlahy i podhledy. "Z původního zůstala část schodiště z litého terasa, které se bude repasovat," doplnil Gebouský. Nejcennější na stavbě je podle něj vlastní železobetonový skelet, který se rovněž zachoval. "Je to asi jedna z prvních staveb, která u nás touhle technologií vznikla a pořád tvoří kostru tohoto objektu," řekl Gebouský. Skelet byl podle něj v pořádku, měl jen drobná poškození, která se objevila při rekonstrukci. "Poškození jsme ale opravili," dodal.

Rekonstrukce má být hotova do poloviny května. V červnu se bude pracovat na vybavení interiérů, aby se od července mohli stěhovat první nájemci. Klíčová je podle Pietera pobočka Centra pro regionální rozvoj ČR (CRR), která bude sloužit jako kontaktní pracoviště Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Lidé v objektu najdou i další poskytovatele evropských dotací. Do budovy přesune své sídlo také Euroregion Nisa, který administruje malé projekty z česko-polských a česko-saských programů EU. "Bude tam i CzechInvest nebo Státní fond životního prostředí," dodal Pieter.
0 komentářů
přidat komentář

Související články