Středočeský kraj požádal ministerstva o peníze na nové školky

Vložil
ČTK
28.04.2017 08:10
Praha

MŠ Dolní Břežany
Praha - Středočeský kraj požádal ministerstva školství a financí o prostředky pro obce na výstavbu školek. Ve středních Čechách je nyní připraveno osm desítek projektů nových mateřských škol ve fázi územního rozhodnutí nebo stavebního povolení v hodnotě přes 1,2 miliardy korun. V dostupných dotačních programech ale tolik peněz není, řekl dnes novinářům radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN). Ministerstva by podle něj měla peníze uvolnit ze svých finančních rezerv. Reakce ministerstev ČTK zjišťuje.


"Základní školy jsme schopni i z národních zdrojů řešit a řešit docela efektivně každoročně tak, jak ty projekty přicházejí, tak já doufám, že se nám podaří dalším jednáním s oběma ministerstvy dosáhnout toho, že bude v národních dotačních titulech dostatek zdrojů," uvedl Michalik.

Celková kapacita školek ve středních Čechách je 51.750 míst, loni bylo 6856 nepřijatých dětí. Obce mají nyní připraveno 77 projektů, které by vytvořily 3650 nových míst.

Obce podle Michalika spoléhaly na to, že budou stavět za peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), ale v první výzvě uspělo jen několik projektů a žádná další už nebude kvůli vysokému celostátnímu převisu poptávky. Další příležitostí je program takzvaných integrovaných územních investic (ITI), kde je pro metropolitní oblast Praha na předškolní kapacity pouze 300 milionů korun.

Nedostatečné kapacity jsou hlavně v okolí Prahy. Nové školky mají vzniknout například v Úvalech, Říčanech, Škvorci nebo Rudné u Prahy, Králově Dvoře a Hýskově na Berounsku, Kladně či Vlašimi na Benešovsku.
0 komentářů
přidat komentář