Stavbou roku Jihomoravského kraje za loňský rok je i archeopark



Brno - Stavbou roku Jihomoravského kraje za loňský rok je například archeopark v Pavlově nebo rezidenční areál Campus v Brně. V 15. ročníku soutěže, kterou vyhlašuje jihomoravský Svaz podnikatelů ve stavebnictví, bylo přihlášeno celkem 39 staveb v sedmi kategoriích. Novinářům to dnes na stavebních veletrzích v Brně sdělili zástupci Svazu.


"Tradičně nejsilněji byla zastoupena kategorie stavby občanské vybavenosti, dále vodohospodářské a ekologické stavby nebo dopravní a inženýrské stavby,"
uvedl krajský manažer svazu Zdeněk Kotol.

Mezi stavbami občanské vybavenosti kralovaly dvě realizace - vedle archeoparku ještě budova Středoevropského technologického institutu CEITEC v Brně. Archeopark v Pavlově moderním způsobem přibližuje život a kulturu lovců mamutů. Loni si jej prohlédlo 45.000 lidí.

Z bytových staveb porotu nejvíce zaujal rezidenční areál Campus v brněnských Bohunicích, který se postupně rozrůstá. Z průmyslových staveb to je administrativní a výrobní objekt společnosti PYROTEK v Blansku, z dopravních staveb pak rekonstrukce mostu na trati Hohenau - Přerov.

Ocenění dostala i rekonstrukce budovy brněnských vodáren v Pisárkách a stavba kanalizace a čistírny odpadních vod Šaratice, Zbýšov, Hostěrádky - Rešov.

Z realizací mimo území České republiky, na kterých se podílely jihomoravské stavební firmy, vyhrálo zabezpečení stěn opevnění zámku v Holíči na Slovensku. Stavbu do soutěže přihlásila společnost Ekostavby Brno.
0 komentářů
přidat komentář

Související články