Restaurátoři opraví hrobku podnikatelské rodiny Stiassni v Brně

Vložil
ČTK
24.04.2017 15:40
Brno

Brno - Restaurátoři opraví hrobku rodiny Stiassni na brněnském židovském hřbitově, na práce přispějí soukromí dárci. Obnova náhrobku vyjde na zhruba 200.000 korun, řekl dnes novinářům předseda spolku Přátelé vily Stiassni Zdeněk Musil. Podnikatelská rodina měla v Brně významnou vilu, někteří její členové zahynuli v důsledku holocaustu.


Podle odborníků je hrobka sice v dobrém stavu na to, že je sto let stará, ovšem obnovu potřebuje. "Náhrobek je v poměrně dobrém stavu, bude nutné jej ale vyčistit. Obnovena bude deska se zlacením a zlatým písmem," uvedla Zuzana Hlavicová z restaurátorské společnosti Pastiglia.

Na brněnském hřbitově je 11.500 hrobů a 6500 náhrobků. Celý areál je památkově chráněný, jednotlivé hroby ale nikoli. To by se podle správce hřbitova Petra Špunara mělo v budoucnu změnit. Odborníci ze židovské obce společně s památkáři vybírají reprezentativní náhrobky. Klíčem jsou významné osobnosti, nebo provedení hrobů prostřednictvím renomovaných architektů či kameníků.

Na hřbitově, kde se pohřbívá od roku 1852, jsou hroby řady významných osobností - například architekta Otto Eislera, obchodníka s vlnou Heinricha Gomperze nebo textilních průmyslníků Löw-Beerů a s nimi spřízněných Tugendhatů. Také rodina Stiassni patřila k textilním podnikatelům. Jejich slavnou vilu navrhl další Žid Ernst Wiesner, který je také pohřbený na brněnském židovském hřbitově.

Podle místopředsedkyně Židovské obce Brno Taťjany Pelíškové se na hřbitově stále pohřbívá tradičním způsobem s liturgií. Asi o 150 hrobů se starají rodiny pozůstalých, zbytek financuje židovská obec. Uvnitř areálu je památkově chráněn pouze památník holocaustu a 19 pozdně barokních náhrobků, které sem byly přivezeny ze židovských obcí, odkud byli Židé odvlečeni do koncentračních táborů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články