Opozice bojuje za záchranu hřbitovní kaple v Ústí nad Labem

Zdroj
Tereza Malecká
Vložil
ČTK
24.04.2017 10:40
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nejistý je osud kaple na hřbitově v ústecké čtvrti Krásné Březno. Více než 100 let stará stavba už léta chátrá. Na zdejším hřbitově jsou přitom pochovány významné osobnosti z historie města včetně rodu Wolfrumů. Dva miliony korun na její záchranu ale zastupitelé neschválili, opozice se záchranu kaple pokusí ještě na jaře prosadit znovu, řekl ČTK zastupitel a historik Martin Krsek (PRO!Ústí).

O centrální hřbitov na Ovčím vrchu přišlo krajské město v dobách socialismu. Zůstaly dva velké, jeden ve čtvrti Střekov a ten v Krásném Březně. Několik hrobek patří významným osobnostem historie města. "V Krásném Březně máme jeden z nejvýznamnějších rodů průmyslového rozvoje města, což byli Wolfrumové. Přivezli sem třeba první parní stroj," řekl ČTK Krsek.

Kaple, která stojí uprostřed hřbitova, desítky let chátrá. V roce 2008 se i díky tlaku odborníků povedlo zabránit její demolici. Město na ni mělo vyčleněných 2,5 milionu korun. Když z demolice sešlo, dala radnice zhruba za 400.000 korun částečně zajistit střechu, dál do kaple neinvestovala. Střechou už do budovy znovu zatéká. Právě proto Krsek s kolegy navrhnul vyčlenit dva miliony na základní zajištění kaple. Návrh ale nezískal dostatečnou podporu zastupitelů a neprošel. "Předpokládali jsme, že bychom za dva miliony přinejmenším opravili střechu a tím zachránili další devastaci této historické budovy," doplnil Krsek.

Náklady na kompletní rekonstrukci kaple by neměly přesáhnout pět milionů korun. Podle Krska by pak mohla sloužit jak pietním účelům, tak i jako zázemí pro správu hřbitova, která teď sídlí ve stavebních buňkách. "Správa si nemá kam ukládat nářadí na pohřbívání, takže jedna hrobka rodiny Baseltů je momentálně skladištěm. V sakrálním místě té hlavní lodě by se mohly znovu pořádat pohřební obřady a přicházel by v úvahu jako zajímavý prostor pro lapidárium," uvedl Krsek.

O hřbitov pečují Městské služby, příspěvková organizace města. podle mluvčí radnice Romany Macové je oprava kaple v investičním zásobníku. "Město se spolu s příspěvkovou organizací bude snažit využít vhodný dotační program," řekla ČTK Macová.

Krsek se pokusí prosadit návrh na uvolnění alespoň dvou milionů znovu v červnu. "Jde o městský majetek, takže by teoreticky neměl být nikdo proti. Nežádám o peníze na nějaké soukromé účely nebo nesmysl. Jde o městský majetek, jde o prestiž města, takže jsem přesvědčen, že se nakonec většinová podpora pro tento návrh najde," dodal Krsek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články