Úřady začaly posuzovat návrat sloupu na Staroměstské náměstí

Vložil
ČTK
16.04.2017 14:35
Praha

Praha - Úřady začaly posuzovat návrat Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí. Žádost o jeho umístění podala Společnost pro obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze, vyplývá do z dokumentu zveřejněného na úřední desce Prahy 1. Na místo by se mohl sloup vrátit v roce 2018, kdy si Praha připomene výročí stržení této kontroverzní památky.


Mariánský sloup se stal symbolem vítězství katolické církve nad protestanty v českých zemích, byl vztyčený 26. září 1650 jako jeden z prvních na území Čech. Stál blízko místa popravy představitelů českého stavovského odboje v roce 1621. Po vyhlášení nezávislosti Československa v listopadu 1918 sloup strhl dav, protože byl považovaný za symbol habsburské nadvlády.

Téměř šestnáctimetrový sloup, na jehož vrcholu stála pozlacená socha Panny Marie, měl připomínat hrdinství řady obyvatel Prahy, kteří v roce 1648 ubránili Staré a Nové Město pražské před Švédy.

Sousoší z dílny Jana Jiřího Bendla, posvěcené v roce 1652 za účasti císaře Ferdinanda III., zahrnovalo několikastupňový podstavec, v jehož rozích byly čtyři skupiny andělů zápasící se silami zla. Ty vytvářely uvnitř prostor, v němž byl umístěn obraz Panny Marie Rynecké. K němu vedly tři schody a celý prostor byl ohrazen balustrádou. Socha Panny Marie Immaculaty stála na drakovi s křídly a kolem hlavy měla dvanáct hvězd.

Na návratu barokního sloupu se neshodovala pražská koalice. Nesouhlasily ANO a ČSSD, podporuje ji například radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Vztyčení sloupu vzbuzuje v Praze už roky silné emoce. Historici a památkáři nejsou ohledně jeho obnovy jednotní. Odpůrci sloup považují za symbol pobělohorské doby, nejtemnějšího období českých dějin. Podle některých je připomínkou násilné rekatolizace země a zpátečnictví.

Město nebude do obnovy sloupu investovat žádné peníze. Obnovu sloupu včetně archeologického průzkumu platí společnost pro obnovení sloupu, stavbu pak městu věnuje.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Frantu Saure na ně!...
šakal
16.04.17 08:29
Trochu úcty!
Tomáš Vích
17.04.17 08:03
Ať mír...
Vích
18.04.17 11:17
zobrazit všechny komentáře

Související články