Jablonec koupí funkcionalistickou Kantorovu vilu

Vložil
ČTK
23.03.2017 16:40
Jablonec nad Nisou

Heinrich Kulka

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou koupí za 8,121 milionu korun funkcionalistickou Kantorovu vilu. Dům byl postaven v roce 1934 podle projektu Heinricha Kulky, žáka a blízkého spolupracovníka klasika moderní architektury Adolfa Loose. Jde o jeden z nejcennějších objektů tohoto stylu v regionu, radnice by ho proto ráda otevřela veřejnosti. Realitní kanceláře dům dlouho nabízely za devět milionů korun, městu se podařilo cenu snížit. Zastupitelé dnes schválili kupní smlouvu.

Vilu nedaleko jablonecké přehrady nechal postavit lékař Alfréd Kantor. Připomíná slavnou Müllerovu vilu v Praze. Památkově chráněný dům má čtyři podlaží, výrazně krychlové hmoty jsou prolomeny nepravidelným rastrem oken. Nejvýraznějším prvkem světlé fasády je vstup s travertinovým obkladem a prosklenými dveřmi s mříží. Do polozapuštěného suterénu byla umístěna soukromá ordinace, místnost pro domovníka, garáž a zázemí domu. Přízemí vily bylo prostřednictvím terasy propojeno se zahradou.

V 80. letech minulého století byla vila přestavěna. "Ta nejcennější podstata ale zůstala ze 65 procent zachována," řekl na jednání zastupitelstva architekt Jan Sapák, který Kulkovo dílo zná. V Česku zastupuje Kulkovu nadaci, kterou založili architektovi potomci v roce 2002 na Novém Zélandu s cílem uchovat a rozvíjet jeho odkaz. Náklady na rekonstrukci dnes Sapák odhadl na zhruba deset milionů korun. "Není nutná kompletní rekonstrukce do původního stavu," vysvětlil zastupitelům. Důležité bude podle něj její další využití.

Na obnově a budoucím využití Kantorovy vily chce radnice spolupracovat právě s Kulkovou nadací. Má k tomu nejlepší předpoklady, neboť disponuje podrobnou dokumentací vily a odborníky na dílo Heinricha Kulky a je připravena přípravu projektu i finančně podpořit. "Bezprostředně vyčlenila na přípravu projektu 100.000 až 150.000 dolarů (2,5 až 3,7 mil.Kč)," řekl Sapák, podle něhož je jablonecká vila nepochybně mezinárodně významnou stavbou.

V Jablonci stojí hned několik moderních vil, postavených na začátku 30. let minulého století. Nejvýznamnější jsou Háskova vila a Schmelowského vila od architekta Heinricha Lauterbacha a právě Kantorova vila od Kulky. Všechny tyto objekty jsou v soukromém vlastnictví a využívány k bydlení, veřejnosti otevřené nejsou nebo jen výjimečně. Radnice se proto rozhodla využít jedinečné možnosti a Kantorovu vilu koupit. V budoucnu by ji chtělo město vrátit do původního stavu a otevřít veřejnosti. Je to ale záležitost několika let. Zatím jsou ve vile nájemníci a radnice ji kupuje i s nimi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články