Fakultní nemocnice Brno chce postavit novou porodnici

Vložil
ČTK
21.03.2017 17:15
Brno

Brno - Stavba nové porodnice skoro za dvě miliardy korun v bohunickém areálu Fakultní nemocnice Brno by mohla začít v příštím roce a skončit do roku 2019. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Roman Kraus. Nyní je porodnice na dvou místech, a to v Bohunicích a na několik kilometrů vzdáleném Obilním trhu v centru města, kde je budova v havarijním stavu. Podle Krause stavba přinese úspory i lepší organizaci práce.


Zhruba třetinu z téměř dvoumiliardové investice by měla pokrýt nemocnice, zbytek státní rozpočet. Nemocnice plánuje, že prodá areál na Obilním trhu, jehož hodnotu developeři podle Krause stanovují na 600 až 700 milionů korun. To by mělo pokrýt podíl nemocnice na nákladech na novou porodnici.

O nové porodnici se dlouho mluví. Podle Krause nemocnice aktuálně dodala znalecký posudek o tom, zda je lepší rekonstruovat porodnici na Obilním trhu, nebo ji postavit novou v Bohunicích. "Je to třetí posudek tohoto druhu za posledních osm let, ale byl to požadavek ministerstva financí, aby povolilo registraci projektu, a tím pádem možnost výběrového řízení na projekt," uvedl Kraus.

Do konce letošního roku by podle něj mohl být hotový projekt. "Začátkem příštího roku by se mohla vypsat soutěž na realizaci na stavební firmu. Podle mého by stavba neměla trvat déle než dva roky s kompletním vybavením a se vším. Když vše dobře půjde, mohla by se porodnice z Obilního trhu stěhovat do Bohunic do konce roku 2019," doplnil Kraus.

Nová stavba bude nejen moderní, ale přinese obrovský pokrok jak z ekonomického, tak organizačního hlediska, míní ředitel. "Ročně provozně ušetříme 70 až 80 milionů korun. Nyní totiž mají dvě pracoviště dětskou jednotku intenzivní péče i operační sály," uvedl Kraus. Podle něj se ušetří i na personálu. Propouštění zdravotníků však ředitel neplánuje, sloučení pracovišť a zaměstnanců podle něj vyřeší spontánní úbytek pracovníků, který nemocnice často řeší a musí obnovovat personál. "Pokud nebudeme ve správnou chvíli obnovovat, vyřeší se to samo. K redukci nejspíš dojde u technicko-hospodářských pracovníků, protože na Obilním trhu je například jídelna a rozvoz stravy, což už nebude potřeba. O číslech bych ale nechtěl spekulovat," dodal Kraus.

Fakultní nemocnice Brno má ročně kolem 6000 porodů, při kterých se narodí přes 6000 dětí. To z ní dělá největší porodnici v České republice.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ale kde bude parkoviště?
Ing.arch. Josef Myslivec
23.03.17 02:08
zobrazit všechny komentáře

Související články