Mariánské Lázně rozšíří památkovou ochranu i na lázeňské lesy

Zdroj
Štěpánka Bartoňová
Vložil
ČTK
23.02.2017 14:45
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně chtějí rozšířit dosavadní památkové chráněné území ve městě o takzvanou terapeutickou krajinu - okolní lázeňské lesy. Kvůli aspiraci na zápis města na Seznam světového dědictví UNESCO musí navíc Mariánské Lázně památkovou zónu povýšit na památkovou rezervaci. Potřebné kroky již schválili zastupitelé, návrh pak ministerstvo kultury předloží ke schválení do vlády. Pro obyvatele Mariánských Lázní by se ale nic zásadně měnit nemělo, řekl ČTK místostarosta města Vojtěch Franta (Piráti).

"To, že město Mariánské Lázně aspiruje na to povýšení své památkové zóny na rezervaci neznamená, že by se ve městě nějak měnila památková ochrana. Nezvýší se nijak restrikce ze strany úřadů nebo podobně. Ale důležitá věc je to, že ta zóna má být rozšířena o terapeutickou krajinu v okolí. Dopady na lidi by to mělo být minimálně, protože tam nejsou téměř žádné domy,"
řekl Franta. Většina území už je navíc součástí CHKO Slavkovský les. Kromě lesů se rozšíření dotkne například i pozemků v okolí golfového hřiště.

Podobné rozšíření památkové chráněného území a sjednocení režimu ochrany připravují i Karlovy Vary a Františkovy Lázně. Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (KOA) by po schválení jednotlivými zastupitelstvy mělo ministerstvo návrh předložit do vlády zhruba do letošního léta.

O zařazení měst západočeského lázeňského trojúhelníku na seznam UNESCO se Karlovarský kraj snaží od roku 2006. Podle nového vedení kraje by města měla být na nominaci připravena v lednu 2018. Západočeské lázně mají být součástí mezinárodní sériové nominace The Great Spas of Europe spolu s dalšími městy ze sedmi zemí. Na seznamu mají být kromě Mariánských Lázní, Karlových Varů a Františkových Lázní také města Bad Ems, Bad Kissingen, Baden-Baden, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články