Developer vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých vil na Letné

Vložil
ČTK
16.01.2017 12:20
Praha

Letna Office Park, Marani Architects, 2015
Praha - Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil na Letné. Třicet let neobývané vily jsou v havarijním stavu, uvedl dnes v tiskové zprávě ředitel společnosti Václav Matoušek. Vyjádření radnice ČTK zjišťuje. Investor chce na místě stavět pět administrativních budov.


Stav historických budov, kolem kterých z jedné strany vede železniční trať a z druhé rušná třída Milady Horákové, se řeší řadu let. Investor přišel s několika návrhy na novou výstavbu, mimo jiné navrhoval jednu velkou budovu. Vloni představil projekt počítající se souborem pěti budov navržených různými architekty. Radnice ale dosud s žádnou z variant nebyla spokojená. "Praha 6 na jedné straně říká, že nám demolici nepovolí do schválení nového projektu, ale na druhé straně aktivně bojkotuje veškeré návrhy," tvrdí Matoušek. "Místo toho, abychom mohli provést demoliční práce, jsme nuceni utrácet desítky tisíc korun na opětovné zazdívání oken a dveří, zajišťování plotů a vyhánění nezvaných návštěvníků," doplnil. Vyzval radnici k hledání společného řešení.

Žádost o demolici budov podal Lordship v listopadu 2013. Proti se postavil Národní památkový ústav (NPÚ), který označil bourání za nepřípustné. Z Letné už v minulosti v souvislosti s výstavbou tunelového komplexu Blanka zmizely dvě cenné vily.

Lordship chce stavět kanceláře, na úrovni ulice by měly být obchody, restaurace a odpočinková zóna. Bytová výstavba není kvůli výjezdu z tunelu Blanka možná. Výška domů by neměla přesáhnout 28 metrů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jiná vizualizace
Praha 6 ztr8c9 tv85
16.01.17 04:47
Bourání není stavění
Tomáš Vích
16.01.17 07:14
zobrazit všechny komentáře

Související články