Kostel ve Spálově se otevřel po roční opravě

Vložil
ČTK
16.01.2017 12:15
Spálov - Po roční opravě za více než 1,6 milionu korun se znovu otevřel kostel svatého Jakuba ve Spálově na Novojičínsku. Sanací zdiva se z kostela podařilo odstranit vlhkost, rekonstrukci mají za sebou také dřevěné části kostela, které poškodila dřevomorka. ČTK to řekl administrátor farnosti Zdenko Vavro.


"Oprava byla velice důležitá. Velká vlhkost a dřevomorka by zničily celý interiér kostela," řekl, Vavro. Dřevomorka a dřevokazný hmyz poškodily kostelní lavice či křížovou cestu, které musely být repasovány. Vnitřní sanace zdiva se uskutečnila už předloni, vloni na ni navázaly vnější sanace stavby a kostel byl také vymalován.

"Demontáž lavic proběhla už loni v lednu, v dubnu následovala sanace zdiva a hotovo jsme měli až v listopadu. Tím ale rekonstrukce zcela nekončí, v letošním roce budeme pokračovat renovací vybavení interiéru,"
uvedla Kamila Ambrožová, vedoucí odboru rozvoje města Odry, pod které Spálov spadá.

Vavro řekl, že na opravě kostela se finančně podílely městys Spálov, Diecéze ostravsko-opavská, Moravskoslezský kraj a Nadace ČEZ, ale také lidé, kteří věnovali peníze ve veřejné sbírce. Původně gotický kostel svatého Jakuba je dominantou Spálova a zároveň jedinou kulturní památkou obce.
0 komentářů
přidat komentář