Zlínský reliéf Josefa Kaplického by mohl být sundán do konce roku

Vložil
ČTK
05.12.2016 21:40
Zlín

Zlín - Poškozený pískovcový reliéf ve Zlíně, jehož autorem je otec architekta Jana Kaplického Josef Kaplický, by mohl být sundán do konce roku. Termín zatím není přesně určen, řekl dnes ČTK ředitel úseku marketingu Moravského peněžního ústavu (MPÚ) Pavel Čihák. MPÚ je investorem rekonstrukce budovy v centru, na které je reliéf umístěn. Reliéf poškodila těžká technika na konci října, na nešetrné odstraňování reliéfu tehdy upozornili město občané.


Městská policie tehdy přivolala na místo památkový úřad, který práce okamžitě zastavil. Odborníci poté řešili, jak reliéf z objektu sejmout bez dalšího poškození. Zlínský magistrát se podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka věcí stále zabývá.

"Plastiku jsme zatím nesejmuli. Došlo ale k výraznému posunu, abychom byli schopni uspokojit všechny zaangažované strany. MPÚ v minulých týdnech intenzivně komunikoval s magistrátem města Zlína a odbor kultury a památkové péče nám poskytl rozhodnutí, ve kterém je stanoveno, jakým způsobem můžeme plastiku sejmout," uvedl Čihák.

Jednotlivé segmenty budou kvůli jejich velké hmotnosti podchyceny malým bagrem s plochou lžící. "Tato lžíce bude obalena molitanem a opatřena pomocnou konstrukcí, která bude vložena do mezery mezi reliéfem a monolitickou stěnou," uvedl Čihák. MPÚ poté dočasně umístí reliéf do depozitáře, aby nebyl znehodnocen. "Další využití řešíme například s paní Eliškou Kaplicky, která o plastiku projevila zájem," řekl Čihák. Reliéf vznikl zřejmě v roce 1956.
0 komentářů
přidat komentář

Související články