Telefonní ústřednu v Dejvicích nahradí novostavba

Vložil
ČTK
27.10.2016 15:00
Praha

Václav Aulický

Praha - Budova telefonní ústředny v pražských Dejvicích u hotelu Diplomat je před částečnou demolicí. Na jejím místě má vyrůst kancelářský objekt. Na Vinohradské třídě plánuje majitel zbourat soubor domů ze stejné doby, tedy ze 70. až 80. let, a v ulici Nekázanka prochází budova Omnipolu přestavbou, kterou považují odborníci za likvidační. Majitelé veřejných staveb z druhé poloviny 20. století argumentují tím, že odpovídají době svého vzniku a jejich provoz je neúnosně nákladný. Na stavby z této doby ale nemají shodný názor ani odborníci; zachránit je může pouze případné prohlášení za kulturní památku.


Některé ze staveb byly po dlouhých diskusích za památku prohlášeny, jako třeba pražský obchodní dům Máj, jiné ale stát chránit odmítl, a majitel je tak mohl odstranit. To je případ třeba libereckého obchodního domu Ještěd vzešlého od stejného architektonického studia SIAL jako Máj.

Památkovou ochranu může stavbám udělit ministerstvo kultury. To ale podle některých odborníků z architektury i památkové péče přistupuje k ochraně staveb z let 1945 až 1989 selektivně. Úřad tvrdí, že stavby posuzuje zodpovědně. Historik architektury Rostislav Švácha ale upozornil, že od roku 2007 neprohlásilo ministerstvo za památku ani jednu poválečnou stavbu.

Automatická telefonní ústředna v Dejvicích je dílem architektů Jindřicha Malátka, Jiřího Eisenreicha, Václava Aulického a Jaromíry Eismannové z let 1975 až 1982. Je výrazná svým technicistním zpracováním, které odráží technickou funkci stavby. Patří ale k budovám, jejichž technická náplň se vyčerpala. Podle některých odborníků, ale i architektura, jíž mnozí považují za ošklivou, si zaslouží být zachována jako dokument doby. Likvidace ústředny by podle Šváchy pražskou architekturu ochudila o originální, jedinečnou a důmyslně pojatou stavbu vynikajících autorů.

Na místě ústředny má vyrůst kancelářský objekt Telehouse, který doplní tamní nově postavené domy. Telehouse má územní rozhodnutí i stavební povolení, připravuje ho bpd development, který vedle postavil objekt Blox. Bourací práce by měly podle starších informací v médiích začít v lednu a nová stavba by měla být hotová koncem roku 2018. Aktuální informace o postupu prací se ČTK nepodařilo získat.

Plány na bourání má i společnost HB Reavis, které patří soubor budov Transgas v ulicích Vinohradská a Římská postavený ve stylu brutalismu. Na místě chce postavit kanceláře podle návrhu architekta Jakuba Ciglera. Zatím ale není jisté, zda bude moci, protože ministerstvo kultury již od dubna posuzuje, zda by se budovy neměly stát památkami. "Řízení nebylo ukončeno, nelze předjímat délku jeho trvání ani jeho výsledek," řekla ČTK mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Pokud ale bylo řízení zahájeno, musí se majitel o nemovitost starat tak, jako by již památkou prohlášena byla, tedy nesmí ji bez svolení památkářů opravovat či odstranit. "Čekáme na rozhodnutí ministerstva," řekl ČTK za firmu Jakub Verner.

Soubor staveb bývalého Plynárenského centrálního dispečinku Transgas a ministerstva paliv vznikl v letech 1966 až 1976 v brutalistním stylu. "Jde o výjimečné dílo architektury 70. let v Čechách, které odráží dobový stylový pluralismus," stojí v odůvodnění ministerstva, proč řízení o prohlášení za památku zahájilo.

Soubor domů Transgas k ochraně nedoporučil Národní památkový ústav. Vyjadřoval se ale negativně k velké přestavbě budovy Omnipolu v Nekázance. MK aktuálně rozhoduje o památkové ochraně obchodního domu Kotva, karlovarského hotelu Thermal či libeňského mostu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články