Brno začalo s demolicí židenických kasáren kvůli stavbě okruhu

Vložil
ČTK
25.10.2016 08:50
Brno



Brno - Brno dnes začalo s demolicí v areálu bývalých kasáren v Židenicích, aby zde bylo možné v budoucnu stavět další část velkého městského okruhu. Kasárenské objekty totiž stojí pod budoucí silniční estakádou a na místě pilířů, které ji budou podpírat. Bourání má trvat do konce roku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předpokládá, že samotná stavba by mohla začít v roce 2019.


Dvě navazující stavby nazvané Tomkovo náměstí a Rokytova povedou nově čtyřpruhovou silnici od ústí Husovických tunelů přes Svitavu, estakáda překlene železniční koridor a vyústí v Rokytově ulici v kopci na Vinohrady. Celkově půjde o více než kilometr nové silnice, která má ulevit nyní přetíženému okruhu a křižovatce ulic Svatoplukova a Rokytova.

Město budou stát přípravné práce zhruba čtvrt miliardy, stát prostaví čtyři miliardy. Stavba má trvat čtyři roky. V letech 2017 a 2018 se budou demolovat některé domky u Tomkova náměstí, které už v minulosti kvůli stavbě větší silnice bourání zažilo. K zemi půjdou i domy v Provazníkově, Dolnopolní a Kaloudově. Město už více než polovinu nemovitostí vykoupilo.

V židenických kasárnách, jejichž část jde pomalu k zemi, byla v minulosti garážována vojenská vozidla, v areálu byla také čerpací stanice.

Estakáda, která povede nad nimi, má v budoucnu ústit do tunelu pod vinohradským sídlištěm. "Silnice bude připravená na pozdější zaústění. Ten je zatím v přípravě, dělají se geotechnické a geologické průzkumy," řekl David Fiala z ŘSD.

Výstavba se dotkne také MHD. Trolejbusy od Bohunic budou končit v nové provizorní smyčce Kohoutova a dále na Vinohrady a do Líšně se bude jezdit autobusy. Co nejvíce má být zachován provoz tramvaje přes Tomkovo náměstí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články