Most zbourá dva prázdné paneláky v Chanově ještě letos

Zdroj
Radka Fialová
Vložil
ČTK
14.10.2016 15:35
Most

Most - Dva prázdné paneláky ve čtvrti Chanov zbourá město Most ještě v letošním roce. Vítězná firma demolici provede za zhruba 3,2 milionu korun s DPH. Původní odhad nákladů byl přes 12 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Paparega. Bourat se bude také v sousedním Litvínově, stát zaplatí 80 procent nákladů na demolice.


Neobývané objekty na sídlišti Chanov chátrají a plní se odpadky. Jeden z bloků je menší panelový dům o čtyřech patrech, druhý je sedmipatrový. "S ohledem na bezpečnost jsme byli pro co nejrychlejší ztržení objektů," uvedl Paparega.

Veřejnou zakázku vyhrála s nejnižší nabídkou společnost APB Plzeň, přihlásilo se celkem 13 uchazečů. "Rozdíl mezi odhadem a skutečnou cenou nás opravdu překvapil," poznamenal primátor. Úspora na zakázce je 80 procent. Stavební suť firma ještě druhotně využije a na jaře vysází na místě trávu a keře.

V Chanově jsou i některé další panelové domy ve špatném stavu. "Pokud to hodnotím z hlediska stížností obyvatel Chanova, tak tato část města je zcela bezproblémová, oni jsou schopni si vyřešit problémy po nějaké vlastní linii," uvedl Paparega.

Litvínov bude bourat bývalé ubytovny Bílý sloup. Náklady na demolici šesti jednopodlažních objektů, které měly kapacitu 120 míst, radnice odhadla na deset milionů korun. Také v Litvínově se částka po soutěži snížila, a to na 3,3 milionu korun včetně DPH. Vítězná firma si při pracích bude muset poradit s azbestem v některých částech budov. Demolice začne také ještě v letošním roce. Na místě ubytoven vznikne park. Města musí náklady nejprve uhradit a ministerstvo pro místní rozvoj jim poté proplatí dotaci.

Program na demolice prázdných domů v sociálně vyloučených lokalitách ministerstvo vypsalo na tři roky. Každoročně uvolní 100 milionů korun.

Domů v havarijním stavu je na severu Čech mnoho. Podmínkou dotace je, že objekt musí být ve vlastnictví obce. Letos s žádostí o dotaci v Ústeckém kraji vedle Mostu a Litvínova uspělo dalších pět radnic.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dotace
Honza Horký
14.10.16 10:10
zobrazit všechny komentáře

Související články