Liberec by mohl mít za čtyři roky novou čtvrť s inovačním centrem

Vložil
ČTK
28.09.2016 19:35
Liberec

foto: Navi Abdavsen

Liberec - V dolním centru Liberce se připravuje výstavba nové čtvrti s bydlením pro 500 až 800 lidí. Hotova bude nejdříve za čtyři roky, v roce 2020. V projektu za více než miliardu korun se počítá i s inovačním centrem, garážemi pro cca 750 aut, školkou, domovem pro seniory, sportovištěm i parkem. Novinářům to dnes řekl manažer projektu Jiří Šolc.

"Pokud vše dobře půjde, tak bychom v roce 2018 mohli dostávat dílčí stavební povolení na první objekty," uvedl.

Čtvrť by měla být na Perštýně, v místě, kde je dnes rozlehlá jáma po nedostavěném obchodním centru. Pozemek loni získal Liberecký investiční fond a vložil ho do své dceřiné společnosti LIC. Projekt má podporu města. "Odstraní nevzhlednou jámu, která hyzdí centrum už několik let. Podle návrhu, který jsem měl možnost vidět, by se mělo jednat o vkusnou, přesto moderní zástavbu," řekl dnes ČTK primátor Tibor Batthyány (ANO). Za přínos považuje, že město získá další byty a rozšíří se i nabídka zaměstnání.

K projektu měla radnice jen několik dílčích výhrad, soukromý investor je už zapracoval do územní studie, "Jedná se zejména o vytvoření nového pěšího spojení urnového háje u krematoria, propojení přilehlých ulic a vytvoření v centru Liberce chybějících vodních prvků," uvedl Šolc. Studie už je hotová, v pondělí ji LIC předložil k posouzení magistrátu. Bude se projednávat i veřejně.

Podle studie by čtyř a půl hektarový areál měl být zastavěný z 26 procent. Její autoři se inspirovali Vídní, kde je hodně zeleně. "Takže jsme se snažili mít maximum zeleně, ale přitom využít prostor tak, aby tam bylo co nejvíce možností k bydlení," uvedl architekt Václav Dvořák. V projetu se například počítá s tím, že na střechách podzemních garáží budou čtyři beachvolejbalová a jedno dětské hřiště. Vzniknout by měl i centrální park s pěší promenádní trasou z centra. Podobu zástavby na Perštýně by měli navrhnout různí architekti. "Nemyslíme, že by bylo dobré, aby to mělo jeden rukopis. Naopak, aby to byla živá čtvrť, tak by to mělo mít podpis vícero autorů," řekl jednatel LIC Radim Fiala. Podle studie by ve spodní části nové čtvrti mělo být serverové centrum pro uložení počítačových dat. Nad ním bude nepravidelně rozprostřeno přes 20 administrativních a obytných budov se zhruba 350 byty. Některé by měly být startovací pro talentované vysokoškoláky. "Máme ambici, aby v inovačním centru našli útočiště absolventi univerzity," uvedl Šolc. V administrativně technickém centru by podle jeho odhadu mohlo pracovat asi 300 lidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články