Kvůli problémům se statikou čeká archiv Příbrami velké stěhování

Vložil
ČTK
27.09.2016 08:00
Praha

Praha - Ze Státního okresního archivu v Příbrami bude v říjnu odvezena přibližně polovina uložených dokumentů. Důvodem je narušená statika budovy, která byla otevřena v únoru 1997. Oprava stavby vyjde nejméně na 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl ředitel Státního oblastního archivu v Praze Daniel Doležal.

Problémy s technickým stavem budovy se začaly projevovat letos. Vedení archivu kvůli nim nechalo provést stavebně statický průzkum. "Ze závěru posudku vyplývá, že základová deska není schopna dlouhodobě nést současnou zátěž způsobenou postupným ukládáním archiválií, a to přesto, že dosud nedošlo k naplnění objektu na plánovanou míru," upozornil Doležal.

Podle ředitele archivu způsobila problémy s velkou pravděpodobností chyba v projektu. "Teď zkoumáme možnosti, jak hledat zodpovědnost na konkrétních osobách. Ale to je v tuto chvíli předčasné," sdělil Doležal ČTK.

Ačkoliv bezprostřední nebezpečí zřícení nehrozí, rozhodl se archiv vystěhovat druhé patro budovy s depozitářem. V průběhu října proto bude do skladu nedaleko Příbrami převezeno zhruba dva a půl kilometru dokumentů. Archiv proto musel dočasně uzavřít badatelnu či omezit plnění rešeršních požadavků. V omezené míře by měl archiv opět začít fungovat na začátku listopadu.

Kolik bude oprava budovy stát, zatím není jisté. Pouhá sanace příbramského archivu by vyšla zhruba na 15 milionů korun. "Pokud bychom využili té situace pro stavbu nového depozitáře na sousedním pozemku, tak jsme někde na padesáti, pětapadesáti milionech," řekl Doležal ČTK.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
už jednou
Milan
27.09.16 08:12
zobrazit všechny komentáře

Související články