V centru Brna je v pořadí už pátý parkovací dům

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
26.09.2016 18:15
Brno

Petr Hrůša
Architekti Hrůša & spol., Ateliér Brno



Brno - V centru Brna bude od úterý v plném provozu v pořadí už pátý parkovací dům. Nechala ho v Panenské ulici postavit za čtvrt miliardy korun městská firma Brněnské komunikace. Kapacita domu je 361 aut a deset motorek, sdělili dnes novinářům zástupci společnosti Brněnské komunikace.


První půlhodina parkování bude v novém parkovacím domě stát 15 korun, hodina bude za 30 korun. V sobotu odpoledne, v neděli a mezi 22:00 a 6:00 bude stát hodina 20 korun. Ceny jsou srovnatelné s konkurencí. Například pod Janáčkovým divadlem lidé parkují ve špičce za stejné hodinové ceny, za dvacetikorunu ale parkují už od 18:00 hodin.

Nový parkovací dům tvoří dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. "Celkem 20 místy je pamatováno na vozidla s pohonem CNG a LPG na střeše parkovacího domu. Novinkou mezi parkovacími domy na území Brna je světelná navigace na volná parkovací místa. Zelená označuje volná místa, červená zase naopak ta obsazená," uvedl generální ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový.

Vjezd i výjezd parkovacího domu je situován na ulici Husovu, v těsném sousedství hotelu International a budovy Moravské galerie. "Celý objekt je zakomponován do historické a velmi exponované oblasti samotného centra města, proto na jeho ztvárnění, kvalitu i provádění prací byly kladeny náročné požadavky a byly pečlivě sledovány," uvedl předseda představenstva společnosti Brněnské komunikace Richard Mrázek.

Město dál pokračuje se stavbou podzemních garáží se 191 místy pro budoucí Janáčkovo kulturní centrum ve Veselé ulici. Tyto garáže mají být hotovy na konci příštího roku. V souvislosti s novými parkovacími možnostmi se však zatím nepočítá s omezením parkování v ulicích historického centra. Se změnami a případnými omezeními parkování na povrchu se počítá až se zaváděním rezidenčního parkování, v historickém centru to má být příští rok.

Brněnské historické centrum bylo postupně obestavěno parkovacími domy. Další funguje pod Janáčkovým divadlem, v Kopečné, v obchodním centru Špalíček a také na rohu Kounicovy. Tento dům však nebyl zaplněn tak, aby soukromému investorovi přinášel dostatečný zisk, proto nyní dokončuje přestavbu části garáží na kanceláře. Město již dříve avizovalo, že v souvislosti se stavbou parkovacích domů omezí možnosti parkování v ulicích.

Podle ředitele Brněnských komunikací Luďka Borového je v plánu ještě parkovací dům u železničního nádraží. Zatím jsou dvě varianty - jedna s 500 místy a druhá s 2000. "Lokality nejsou ještě majetkově dořešeny, ale věřím, že nejpozději do dvou let ten projekt bude nastartovaný k realizaci," uvedl Borový.
0 komentářů
přidat komentář

Související články