Brněnské vily se znovu zapojí do hradozámecké noci

Vložil
ČTK
17.08.2016 08:05
Brno

Brno - Čtyři brněnské vily, které patří ke skvostům moderní architektury, se letos znovu zapojí do hradozámecké noci. V sobotu 27. srpna nabídnou kromě prohlídek například hudební program. Ve vile Stiassni se návštěvníci vydají po stopách jednoho z jejích nejslavnějších hostů. O koho jde, dnes organizátoři nechtěli říci. Ve vile, které se přezdívalo vládní, nocovala řada prominentů.


"Slavná postava se nakonec návštěvníkům ukáže, předtím v každé místnosti dostanou určitou indicii a měli by si tak domýšlet po stopách koho kráčejí," uvedl Petr Svoboda z vily Stiassni.

Ve vile Tugendhat bude letos bohatý hudební program zaměřený na jazz. Vystoupí například skupina brněnského kytaristy Milana Kašuby, která rozezní zahradu vily slavnými evergreeny i latinsko-americkými rytmy. Zvláštním hostem programu bude také zpěvačka Gabriela Kočí.

Cílem hradozámecké noci je ukázat, že památky jsou živé domy, kde se něco zajímavého děje. Program i čas po 18:00 je proto netradiční. V Brně se otevřou stejně jako loni vila Löw-Beer, vila Stiassni, Jurkovičova vila a vila Tugendhat, který je na seznamu památek UNESCO.

Všechny čtyři vily se v poslední době prezentují dohromady, i když mají různé majitele. Brno je podle odborníků významné architekturou druhé poloviny 19. století a meziválečného období. Vily bylo nutné nákladně opravovat. Zatím jako poslední se dočkala rekonstrukce vila Löw-Beer, kterou vlastnily rodiče Grety Tugendhatové. Jejich dcera si společně s manželem postavila svou vlastní vilu na původně společném pozemku ve svahu nad vilou svých rodičů. Loni si návštěvníci zahradu obou vil mohli projít. Letos na ně čeká secesní ohňostroj. Od klasického se liší tím, že bude přízemní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články