Jičín koupil od sokolů divadlo, začal chystat jeho opravy

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
20.07.2016 14:30
Jičín


Jičín - Město Jičín koupilo od Tělocvičné jednoty Sokol část Masarykova divadla za 18,5 milionu korun. Majetek byl nyní po červnovém podpisu smlouvy zapsán v katastru nemovitostí na město. Převzetím do majetku města bude hlavní tíha nákladné údržby a budoucích rekonstrukcí budovy ležet na městě, které již začalo dělat první kroky k investicím do objektu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Magdaléna Doležalová.


Masarykovo divadlo na pěší zóně v Husově ulici je místem kulturního a společenského života v Jičíně. Konají se v něm představení, koncerty, plesy, taneční kurzy, výstavy, semináře. O prodeji divadla obě strany jednaly více než rok, závěrečná schvalování prodeje v orgánech města a sokolů se odehrála letos na jaře. Kupní cenu město sokolům uhradí v osmi ročních splátkách po 2,5 milionu korun, letošní splátka už byla zaplacena.

Město od sokolů získalo hlavní divadelní sál se zázemím, sál tanečního klubu, malý sál a divadélko Srdíčko. Sokolu zůstal trakt s tělocvičnou, byt a kanceláře. Společné části domu se řeší spoluvlastnickým podílem. Současně si radnice od sokolů bude za tržní nájemné dále pronajímat kanceláře, kde sídlí městská organizace Kulturní zařízení města Jičína. Město si od sokolů pronajme i byt. Dosud bylo město v divadle v nájmu.

Radnice již začala dělat první kroky směřující k rekonstrukci, která půjde až do desítek milionů korun. "Chceme v co nejbližší době mít jasno, jaké další investice do budovy jsou potřeba, aby byl zabezpečen nejenom plynulý provoz divadla, ale také aby se budova postupně modernizovala. Zadali jsme proto odborníkům posouzení současného stavu budovy, mají zjistit možnost zateplení budovy a případného získání dotací," uvedl starosta Jan Malý (ANO). Radnice také plánuje opravu topení, vzduchotechniky a střechy, s investicemi počítá i do interiéru budovy.

Jednání o budoucnosti divadla, které sokolům patřilo od roku 1894, se vedla od počátku roku 2015, a to kvůli nájemní smlouvě. Sokolové se snažili o dlouhodobý pronájem se zvýšením nájemného a umožněním investic ze strany města. Město však novou smlouvu o dlouhodobém pronájmu a zvýšení nájemného zásadně odmítlo i s tím, že do cizího majetku nemůže investovat.

Jičínský Sokol není jediným v zemi, jehož majetek získalo město. Například loni sokolové v Bystřici pod Pernštejnem převedli na město sokolovnu, na jejíž rekonstrukci neměli peníze. V roce 2010 získalo bezplatně město Chrudim od sokolů sportovní areál se sokolovnou. V minulých letech získaly sokolovny i radnice v Horažďovicích na Klatovsku a Kdyni na Domažlicku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články