Praha 5 v příštích dnech podepíše smlouvu na stavbu ruského kola

Vložil
ČTK
19.07.2016 20:50
Praha

Praha - Praha 5 v nejbližších dnech podepíše smlouvu s investorem, který by měl na Hořejším nábřeží vybudovat ruské kolo. Novinářům to dnes řekl místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO). S možnou stavbou kola, vysokého 60 metrů, na hranici památkové rezervace nesouhlasí část místních obyvatel, opoziční zastupitelé i hlavní město. Podle opozičního zastupitele Lukáše Budína (SZ) je záměr v rozporu s územním plánem a způsobil by navýšení dopravy v této lokalitě.


Městská část před časem vypsala záměr na využití lokality na Hořejším nábřeží, do kterého se přihlásila jediná společnost Timsbury Capital. Ta také soutěž vyhrála. Společnost výši investice odhaduje na zhruba 200 milionů korun. Výrobu kola by měla mít na starosti nizozemská společnost Dutch Wheels.

Smlouva bude podle místostarosty obsahovat závazné termíny, při jejichž nedodržení ze strany investora smlouva zanikne. Podle Slabého by měla společnost do konce roku 2017 získat veškerá potřebná povolení pro stavbu kola a poté do 18 měsíců by mělo být kolo postaveno. Nájemné, které bude činit 56.500 korun měsíčně, by měla firma podle Slabého začít platit od ledna 2017.

Praha 5 chce ruským kolem přitáhnout turisty. "Turistický ruch se odehrává na částech Prahy 1 a je velká škoda, že Praha 5 nemá možnost turistický ruch přetáhnout sem k nám. Potřebujeme vytvořit něco, za čím by turisé šli. Neumím si představit nic jiného, co by bylo takovým velkým lákadlem," řekl Slabý.

Na dotaz, zda se neobává, že projekt skončí tím, že nezíská podporu památkářů, Slabý uvedl: "Když se stavěla Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna, byl proti tomu velký odpor. Lidi nemají potřebu něco měnit, ale budoucnost nám ukazuje, že tento krok byl dobrý."

Zastupitel Budín upozorňuje na to, že záměr schválila pouze rada města, nebyl projednán v zastupitelstvu ani s veřejností. Podezřelé je podle něj i to, že se do poptávky přihlásila jen jedna firma. "Městská část tu není od toho, aby takovýmto způsobem podporovala podnikatele," řekl ČTK Budín, podle kterého můžou být roční výnosy z provozu vyhlídkového kola v řádech desítek milionů korun, ale radnice dostane ročně jen zhruba 680.000 korun.

"Část hřiště, do kterého radnice v minulosti investovala šest milionů korun a které je u lidí celkem populární, zmizí. Je tu špatná dopravní dostupnost, není vyřešeno, jak by se sem lidí dostávali, kde by parkovali," doplňuje zastupitel. Projekt je podle něj navíc v rozporu s územním plánem.

Proti vybudování vyhlídkového kola se už vyslovila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Považuje jej za zbytečné, podle ní má Praha jiná atraktivní lákadla pro turisty. Nesouhlasí ani část místních obyvatel, která využívá nedaleké hřiště a obává se jeho ohrožení.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
WTF!
Tomáš
21.07.16 06:05
Samé dobré zprávy!
Květa Podroužková
21.07.16 08:34
Nedostatek turistu ...
Mirko Baum
21.07.16 09:21
decentni zasah
jan svoboda
21.07.16 06:36
zobrazit všechny komentáře

Související články