Hradec Králové bude mít do roka nové autobusové nádraží

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
05.09.2006 10:35
Hradec Králové

Hradec Králové - Radnice stotisícového Hradce Králové dnes oficiálně zahájila stavbu nového autobusového nádraží, na které občané a návštěvníci města čekají téměř 50 let. V srpnu příštího roku by měl být hotový vlastní autobusový terminál, do podzimu roku 2008 pak bude pro potřeby hromadné dopravy upraveno i nedaleké Riegrovo náměstí u nádraží Českých drah.

    "Celkové náklady stavby činí zhruba 470 milionů korun včetně DPH, z toho asi dvě třetiny připadají na samotný terminál," řekl dnes ČTK náměstek hradecké radnice pro investice Josef Malíř. Dodavatelem stavby je společnost Strabag.
    Město dosud žádné klasické autobusové nádraží nemá. Autobusy odjíždějí od provizorních stání u vlakového nádraží a z nedaleké panelové plochy. Stavba nádraží je jednou z hlavních priorit radnice. Současně jde o jednu z největších investic města v jeho novodobé historii.
    Investorem terminálu je hradecký městský dopravní podnik, který bude i jeho provozovatelem. Dopravní podnik také na stavbu získal dotaci 62 milionů korun z fondů Evropské unie. Financování ale hlavně závisí na městu, které již v této souvislosti dříve navýšilo základní kapitál dopravního podniku o 177 milionů korun. "Ceny jízdného v městské dopravě stavba terminálu neovlivní," řekl Malíř.
    Kapacita terminálu, který bude zastřešen netradiční ocelovou konstrukcí, je asi 32.000 lidí denně. "Jeho součástí je také 25 odjezdových státní, z toho 13 pro městskou hromadnou dopravu a 12 pro linkové autobusy," řekl dopravní náměstek dopravního podniku Vladimír Pejřil.
    Panelovou plochu dnešního nádraží chce radnice nabídnout investorům. "Již nyní se několik investorů hlásí, ale o dalším postupu rozhodne až nové zastupitelstvo," řekl Malíř. Podmínkou podle něj bude, že součástí záměru investora bude muset být i výstavba parkovacího domu pro automobily.
0 komentářů
přidat komentář