Pardubice neprodají výstavní centrum Ideon jeho nájemci

Vložil
ČTK
27.06.2016 20:50
Pardubice

Pardubice - Zastupitelé Pardubic neschválili záměr prodeje výstavního centra Ideon za 20 milionů korun. Budovu má na 99 let pronajatou až do roku 2093 Petr Vašíček a jeho společnost PVV. Město smlouvu nemůže jednostranně vypovědět. Podnikatel plánoval, že centrum rozšíří o kongresový hotel, pokud mu město objekt prodá.

Součástí budoucího kontraktu mělo být také zřízení předkupního práva ve prospěch města k nemovitostem do roku 2027 kromě terasy, a to za původní kupní cenu. Nový majitel by také musel zachovat způsob využití objektu jako výstavní a společenské centrum do roku 2047 a tuto povinnost zapsat do katastru nemovitostí. Zároveň měla být zrušena nájemní smlouva na pozemky u objektu, které by tak město mohlo využít. Jejich cena se odhaduje téměř na deset milionů korun.

Podle náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) město mohlo získat víc než jen prodejní cenu. Inkasovalo by rovněž roční daň z nemovitosti zhruba 120.000 korun, což by do doby skončení nájmu podle původní smlouvy činilo 3,72 milionu korun.

Příjmy z pronájmu městu zatím nepokryly náklady spojené s investicemi do objektu. Pardubice inkasovaly 10,4 milionu, ale vynaložily přes 11 milionů korun.

Nájemní smlouva na Ideon vznikla v roce 1994. Radnice ji chtěla opakovaně vypovědět, platnost však potvrdil soud. Podnikatel má smluvní povinnost zajišťovat opravy Ideonu, dva soudní spory s ním město vyhrálo.

Objekt postavený v roce 1963 původně sloužil jako plavecký bazén. Zakrytím bazénu v 90. letech vznikl hlavní sál centra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články