Hradecké knihovně stoupá díky nové budově návštěvnost

Vložil
ČTK
26.06.2016 19:35
Hradec Králové

Hradec Králové - Městské knihovně v Hradci Králové v posledních letech přibývá návštěvníků i výpůjček. Nárůstu pomohla v březnu 2013 otevřená knihovna v bývalé továrně ve Wonkově ulici, řekla ČTK ředitelka hradecké knihovny Barbora Čižinská.


"S novou budovou je to jako obrovské nadechnutí. Pokud máte prostor a dobrý tým, dá se i s málo penězi při troše snahy a notné dávce invence nabídnout hodně. Čtenáři logicky nechtějí navštěvovat stísněná místa se starým nábytkem, kde maminky nemohou projekt s kočárkem či senior vyjít do schodů. Prostředí je pro služby důležité," uvedla Čižinská.

Přestavba objektu podle projektu architekta Davida Vávry stála zhruba 200 milionů korun, z toho přes 130 milionů město získalo z evropských fondů. Díky novým prostorách knihovna nabízí více kulturních a vzdělávacích pořadů a akcí. Hradecká knihovna za loňský rok eviduje 750.000 výpůjček a 300.000 návštěv. "Počítáme jen lidi, kteří si něco půjčí, použijí internet nebo přijdou na konkrétní akci. Ostatní návštěvníky, kteří si jen čtou, studují či se dívají na výstavu, nepočítáme," řekla Čižinská.

Hradecká knihovna, která zavedla v posledních letech například biblioboxy či půjčování elektronických knih, bojuje stejně jako ostatní knihovny s nedostatkem peněz na nákup dalších knih a časopisů. "V oblasti nabídky elektronických knih či audiovizuálních dokumentů jde též o omezení, která souvisí s autorským právem, ale také je to dáno velikostí českého trhu a vybranými distribučními modely či formáty, což není věc, kterou bychom mohli výrazněji ovlivnit," uvedla Čižinská.

Spokojeni se zájmem čtenářů jsou také v Městské knihovně v Rychnově nad Kněžnou, například loni její služby využilo na 35.000 návštěvníků. "Nemyslím si, že by zájem nějak klesal, čtenáři mají stále zájem. Pořádáme hodně lekce pro školy a školky, ze kterých se nám rekrutují noví čtenáři," řekla vedoucí rychnovské knihovny Naděžda Kaločová. Podle ní si studenti hodně půjčují odborné knihy či povinnou četbu, dospělí mají zájem především o romány pro ženy, detektivky či sci-fi, nejvíce zájemců je o nové knihy. "Samozřejmě jsou tituly na pořadník," řekla Kaločová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články