Zauhlovačka ve Vratislavicích byla zpřístupněna

Vložil
ČTK
13.06.2016 07:55
Leopold Bauer

Vratislavice nad Nisou (Liberec) - Jen zvenčí lidé dosud obdivovali bývalou zauhlovací a vodárenskou věž, která je jednou z dominant Vratislavic nad Nisou. Dnes mohla veřejnost poprvé vstoupit i dovnitř a zájem byl velký. Všech 200 míst bylo zamluveno ještě před zahájením prohlídek. Věž vysoká 65 metrů byla na konci minulého roku prohlášena kulturní památkou.

"Zauhlovaček je možná ve světě více, ve střední Evropě ale žádnou takovou neznám,"
uvedl historik Jindřich Vybíral. Zauhlovačka byla postavena zhruba před sto lety, za první světové války. Vznikla jako součást výrobního areálu někdejší továrny na koberce Ignaz Ginzkey, později Bytex. Zděná věž má tři nadzemní podlaží a vyhlídkovou terasu. V přízemí se nacházela strojovna, ve střední části dva zásobníky na uhlí a v horní části vodojem.

"Při jejím budování se setkali jeden z nejvýznamnějších průmyslníků v Rakousku s jedním z nejvýznamnějších architektů ve střední Evropě, Wilhelm Ginzkey a Leopold Bauer," uvedl Vybíral. Architekt Bauer tehdy přišel s novým konceptem bydlení. "Přemýšlel, jak by dělnické kolonie mohly být navázány na průmyslové objekty," uvedl Vybíral. Právě Zauhlovačka měla být takovým spojovacím článkem. "Měla sloužit nejen své funkci, ale být i znakem průmyslového podnikání a dominantou sídliště," dodal historik.

Věž ve vratislavickém areálu už delší dobu nemá žádné využití. To by se ale mělo změnit. Spolek AvantgArt ji hodlá přeměnit na kulturní centrum Zauhlovačka. Věž při víkendových brigádách čistí od ledna, podílí se na tom přes 50 dobrovolníků. "Odvezli jsme deset kontejnerů suti," uvedla předsedkyně spolku Jitka Jakubičková. Dnes už je podle ní možné věž navštívit tak, že se v ní lidé neušpiní. "Brigády ale budou pokračovat dále. Zaměříme se na přízemí, kde bychom chtěli vybudovat bar, pódium a toalety," uvedla Jakubíčková. Příští týden podle ní budou vyhodnocovat výsledky architektonické soutěže. Spolek dostal tři návrhy na podobu přízemí od studentů architektury na liberecké univerzitě. "Od toho se odpíchneme. Pak budeme vědět, jak náročné budou úpravy," dodala. Odhaduje, že budou muset sehnat minimálně půl milionu korun. Peníze chtějí získat z dotací. Zatím je podpořila nadace Via a městský obvod.

V budoucnosti by podle ní chtěli v Zauhlovačce pořádat výstavy, koncerty a přednášky. Jedním z cílů je, aby v budoucnu sloužila věž i jako rozhledna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články