Kraj jedná se společností, která v bývalém vojenském prostoru Milovice bourá zchátralé objekty

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
30.05.2016 20:50
Praha

Praha - Středočeský kraj chce jednat o smírném řešení sporu se společností Mladá RP, která v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku bourá zchátralé objekty. Rozhodli o tom dnes krajští radní, řekl novinářům hejtman Miloš Petera (ČSSD). Kraj firmě vypověděl smlouvu, podle něj neprovedla všechny demolice ani v náhradní lhůtě. Firma pochybení odmítá a chce se podle svého dřívějšího vyjádření proti rozhodnutí hejtmanství bránit všemi dostupnými právními prostředky.


Výsledkem jednání by podle Petery mělo být uzavření dohody o ukončení nájemní smlouvy a narovnání. Cílem je najít kompromis, aby nebylo nutné absolvovat soudní spor, který by obě strany dlouhodobě zatěžoval. "Oni nám nabídli nějaký první návrh vyrovnání, od toho se chceme odpíchnout," uvedl Petera, podle nějž je potřeba prokázat náklady, které byly v areálu vynaloženy, a vyčíslit také výnosy. Kraj si k tomu nechal zpracovat vlastní posudek. Částky, s nimiž operuje, Petera nechtěl prozradit.

Středočeský kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do loňského prosince. Radní proto už dříve rozhodli, že kraj odstoupí od smlouvy, tříměsíční výpovědní lhůta podle hejtmana vyprší 5. srpna.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.
0 komentářů
přidat komentář

Související články