Jablonec připravuje zateplení školských budov

Vložil
ČTK
24.05.2016 08:25
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou připravuje zateplení dalších školských budov dohromady za zhruba 28 milionů korun. Zateplení pláště a střechy by měly ještě letos dostat mateřské školy v ulicích Hřbitovní a Tichá a také dva pavilony Základní školy Šumava. V Mateřské škole Hřbitovní a základní škole se budou měnit i okna, mateřinka v Tiché už okna vyměněna má, řekla dnes ČTK Jana Fričová z magistrátu.


"Novinkou letošní rekonstrukce je povinnost zateplovat s vybudováním nuceného větrání s rekuperací, což dříve nebylo a rekonstrukci to prodražuje," doplnila Fričová. Projekt bude město financovat s využitím dotací ze Státního fondu životního prostředí. Získat však může nejvýše 45 procent nákladů, zbytek bude muset zaplatit ze svého. V interiérech škol by se podle Fričové mělo pracovat o prázdninách, práce na fasádách a střechách mají skončit nejpozději do října.

Do zateplení školských budov investoval v posledních letech Jablonec miliony korun. "Velké pavilonové školy v Jablonci jsou už zateplené všechny - Liberecká, Mozartova, Arbesova a Pasířská," řekla Fričová. Teď se chce město soustředit na mateřské školy.

Připravované zateplení mateřinek Hřbitovní a Tichá a pavilonů Základní školy Šumava není ale jedinou akcí svého druhu ve městě. Město připravilo také projekt snížení energetické náročnosti 15 nejztrátovějších městských objektů, mezi nimiž jsou další mateřské školy a také městská sportovní hala nebo plavecký bazén. Dodavatelem projektu za 31 milionů korun je společnost ENESA, která zvítězila ve veřejné soutěži. Garantuje roční úsporu nákladů na energie kolem 3,8 milionu korun.

"Modernizaci systémů v objektech firma financuje a radnice to pak bude deset let splácet z ušetřených peněz,"
řekl ČTK náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Projekt je zaměřen na modernizaci systémů vytápění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články