Brněnské studio ČT v Líšni je zkolaudované

Vložil
ČTK
06.05.2016 13:20
Brno

Brno - Brněnské studio České televize (ČT) chystá stěhování z centra města do nových prostor v Líšni, v bývalém areálu Zetoru. Za 274 milionů korun zde vznikla jedna nová budova a jedna původní je kompletně rekonstruovaná. Stavby jsou již zkolaudované a nyní přijde na řadu vybavování budov nábytkem a technologiemi. Ostré vysílání by měli diváci vidět z líšeňského studia pravděpodobně v září, řekl dnes novinářům ředitel brněnské ČT Jan Souček.

V nové budově jsou studia, v objektu bývalého generálního ředitelství Zetoru bude sídlit administrativní část. "Kompletně jsme ji očesali a uvnitř postavili tak, aby nám vyhovovala a odpovídala požadavkům současné televize," řekl Souček.

Dosud brněnská ČT sídlí ve dvou domech v Běhounské a Jezuitské ulici, které se staly provizoriem na dlouhých 55 let. "Výhod nového studia je celá řada. Jedna z největších je, že získáme velkoplošné studio a místo dvou budeme mít tři režijní komplexy. V novém studiu budeme moct stavět dekorace pro hranou tvorbu nebo točit zábavný pořad se 150 diváky v hledišti. Dalším přínosem je konec problémů s parkováním," řekl Souček.

Odpadne také složité pobíhání mezi dvěma budovami, kdy zaměstnanci museli často přes ulici, protože nejsou propojené. "Profese, které k sobě mají blízko a mají spolu komunikovat, budou u sebe," řekl Souček.

Staré budovy ČT prodá ve veřejné dražbě. Nyní vybírá společnost, která dražbu kompletně zajistí a zorganizuje. Výnos by mohl zhruba z poloviny pokrýt stavební náklady nového studia.

Nyní čekají zaměstnance týdny stěhování, oživování technologií a instalace nových. "Stěhujeme zhruba 70 procent technologií, zbytek dokoupíme. V minulých letech jsme záměrně některé nemodernizovali a čekali jsme na stěhování, proto nás čeká technologický skok," uvedl Souček. Do něj a do nového nábytku je potřeba investovat další desítky milionů korun.

Brněnské studio má zhruba 250 zaměstnanců, kteří se do Líšně přestěhují. Na svém místě zatím zůstanou další provozy mimo centrum. Televize však vlastní ještě další pozemky v okolí, na nichž by mohly v budoucnu vzniknout například ateliéry.

0 komentářů
přidat komentář

Související články